Slatki pregled godine

Iza nas je godina u kojoj je Slatkopedija krenula s radom, a koje smo važne slatke teme popratili na našem portalu donosimo vam u ovom kratkom pregledu godine.

Tijekom prvih sedam mjeseci našeg postojanja pratili smo otvaranje četiri slastičarnice u četiri različita hrvatska grada – Splitu, Zagrebu, Osijeku i Dubrovniku. U vrijeme kada smo mi pokrenuli portal, u Splitu je otvorena vjerojatno najiščekivanija hrvatska slastičarnica – ona Tee Mamut. U svojoj slastičarnici Oš kolač Tea je Splićanima i njihovim gostima ponudila vrhunske slastice u ograničenoj količini.

Oš kolač slastičarnica

Zagreb je u rujnu postao bogatiji za još jednu slastičarnicu. Riječ je o slastičarnici Time, u kojoj glavnu riječ vodi mladi pastry chef Robert Hromalić, koji je slastičarsko znanje stekao u Francuskoj na prestižnoj školi Ferrandi. Ove godine i Osijek je dobio novu slastičarnicu odnosno kombinaciju slastičarnice i pekarnice. Riječ je o Kući peciva koju je otvorio mladi bračni par Satler, Sabina i Tomislav, koji ističu da je njihova slastičarnica posebna po ponudi u kojoj se ističu domaći i tradicionalni, uglavnom slavonski, recepti bez dodataka aditiva. Na drugom kraju Hrvatske, u Dubrovniku, u prosincu je svoju slastičarnicu otvorio još jedan mladi bračni par. Riječ je o Mariji i Ivanu Miličeviću koji su Dubrovčanima  u svojoj slastičarnici Pastry Arija ponudili torte sa staklenom glazurom, tradicionalne dubrovačke slastice na moderni način i brojne druge novitete, a ujedno su postali i prvi u Dubrovniku koji su vrata svoje slastičarnice otvorili i psima.

Parco Fico u Bologni

Osim u Hrvatskoj, pratili smo otvaranja slastičarnica i slatkih objekata u svijetu. Tako smo vas obavijestili o prvom Nutella cafeu na svijetu, koji je 31. svibnja otvoren u Chicagu. Donijeli smo i vijest o otvaranju najvećeg parka na svijetu posvećenog hrani, Parcu Ficu, koji je 15. studenog otvoren u Bologni u Italiji. U Bresci je pak otvorena prva talijanska slastičarnica za pse, o čemu smo također pisali na našem portalu.

Informirali smo vas i o uspjesima naših sladoledara, slastičara i proizvođača čokolade. Tako smo vas obavijestili o uspjehu mladog tima Pro 28, koji je posebnom čokoladom s dodatkom proteina, ječma i aronije osvojio prvo mjesto na natjecanju Ecotrophelia Hrvatska te nas u studenom uspješno predstavio na europskom natjecanju.

Krešo Gulija sa sladoledom Tri užitka

Donijeli smo sve informacije o velikom uspjehu Kreše Gulije iz slastičarnice Tri užitka, koji je istoimenim sladoledom na svjetskom natjecanju Gelato World Tour osvojio nagradu novinara za najbolji europski sladoled. Pratili smo i uspjeh TAMAN čokolade, kojoj je međunarodna udruga Academy of Chocolates dodijelila brončanu nagradu na natjecanju u Londonu, kao i uspjeh Nadaline koja je osvojila brončanu medalju na europskom polufinalu natjecanja International Chocolate Awards. Na našem ste portalu saznali i sve o uspjehu voćnog namaza Stella Croatica koja je osvojila Great Taste zvjezdicu na natjecanju u Velikoj Britaniji.

Sanja Grahek Buršić i Barbara Pol

Detaljno smo pisali i o velikom uspjehu naših slastičarki Sanje Grahek Buršić i Barbare Pol koje su na međunarodnom natjecanju Global Pastry Chefs osvojile treće mjesto.

Pratili smo i značajne uspjehe predstavnika drugih zemalja. Tako smo vas obavijestili o tomu da je na Gelato World Touru prvo mjesto osvojio Alessandro Crispini sa svojim  sladoledom Pistacchio.

Pobjednici svjetskog prvenstva u dizajniranju torte

Pisali smo i o tomu da su Talijani odnijeli pobjedu i na Gelato Festivalu, kao i da su na svjetskom prvenstvu slastičara u Milanu osvojili titulu najboljih slastičara svijeta. Obavijestili smo vas i o tomu kako najljepša torta svijeta stiže iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te o tomu kako je Svetlana Marković na svjetskom natjecanju u dekoriranju torti predstavila susjednu Srbiju.

Nova vrsta čokolada

Osim toga, pratili smo i razne druge vijesti  poput predstavljanja potpuno nove vrste čokolade, dolaska vodiča Gault&Millau, koji će ocjenjivati i slastičarnice, u Hrvatsku, o porastu cijena namirnica (prije svega maslaca) te o promjeni recepture Nutelle.

Fotografije: Slastičarnica Oš kolač, FICO Eataly World,  Facebook stranica Slastice “Tri užitka”, Hrvatski kuharski savez, Federazione Internazionale Pasticceria, Gelateria e Cioccolateria (FIPGC), Barry Callebaut

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.