Prvi smo zavirili u novu dubrovačku slastičarnicu Arija

Sredinom studenog u Dubrovniku će se otvoriti slastičarnica Arija koja će se od drugih razlikovati prvenstveno po svojoj ponudi, a vlasnici Marija i Ivan Miličević upravo su s nama podijeli prve fotografije uređenog interijera.

Pastry Arija, slastičarnica iza koje stoji mladi bračni par Marija i Ivan Milićević, trebala bi sredinom studenog otvoriti svoj vrata na adresi Ulica Nikole Tesle 9 u Dubrovniku. Ova će slastičarnica po mnogočemu biti drugačija od svih ostalih dubrovačkih slastičarnica – u njezinoj će se ponudi nalaziti vizualno jako atraktivne mirror glaze torte, bit će tu i bezglutenskih slastica, ali i modernih varijanti tradicionalnih dubrovačkih slastica. Osim toga, posebnost je ove slastičarnice i što će biti „dog friendly“ odnosno svoja će vrata otvoriti i psima.

Portal Slatkopedija dobio je priliku prvi zaviriti u novouređeni prostor buduće slastičarnice te s Marijom Miličević, glavnim“krivcem“ za sve slastice koje nastaju u ovoj slastičarnici, popričati o samom procesu otvaranja slastičarnice, kao i o tomu kakvu ponudu Dubrovčani i njihovi gosti mogu očekivati u slastičarnici Arija.

Kako ste došli na ideju otvaranja vlastite slastičarnice u Dubrovniku?

Na ideju otvaranja slastičarnice smo došli sasvim slučajno. Jedna žena, sada naša stalna Helena kako smo je nazvali, je na Facebooku objavila pitanje može li tko u Dubrovniku napraviti mirror glaze torte, a moj muž je objavio slike torti koje sam ja radila i napisao: „Radi moja žena. Ne zna bolje od ovoga, majke mi!“, tim riječima i tako je sve krenulo… Od Facebook stranice, prodaje torti online, do ulaska u sami prostor i radova.

Koje sve izazove otvaranje slastičarnice sa sobom nosi – možete li mi ukratko opisati s čime se sve mora suočiti netko tko se odluči na ovakav poduzetnički pothvat?

Pa gledajte otvaranje same slastičarnice je jako naporan posao od radova do papira. Izazova ima puno od inventara,dozvola za rad,atesta,smišljanja deserata,torti i cjelokupne ponude. Srećom, mi imamo obitelj, prijatelje i kumove koji nas podržavaju i pomažu nam kad god treba. Puno nam je lakše uz njihovu veliku podršku. Obitelj nam pomaže i financijski i  samim radom, a i prijatelji uskaču uvijek pomagati oko radova, Mislimo da sami bez njih ne bi uspjeli… Vrlo je iscrpljujuće što fizički što psihički otvarati bilo kakav objekt pa tako i samu slastičarnicu.

Zašto je Vaša slastičarnica dobila ime Pastry Arija?

Dugo smo razmišljali o imenu i odjednom je bilo lijepo, bilo je Arije (zraka) pa smo zaključili ime je lijepo, zvučno, lako pamtljivo, zašto ne?

Vaša će slastičarnica po mnogočemu biti prva takva u Gradu. Prije svega, radi se o Vašoj ponudi u kojoj će biti i mirror glaze torte. Zašto ste izabrali tu vrstu torti kao „udarnu“ u Vašoj ponudi i gdje ste stekli znanje priprema takvih torti?

Da, mirror glaze  nam je udarna upravo iz razloga što je svaka za sebe unikatna i lijepa na svoj način, a vjerujemo da treba biti malo drugačije ponude od same tičino masa. Znanje izrade mirror glaze torti sam stekla sama tj. samouka sam, s tim da sam dosta istraživala i educirala se. Dok sam radila u Magellana u Dubrovniku šef kuhinje i suvlasnik restorana Mato Bebek mi je dao otvorene tj. odriješene ruke i mislim da je to bilo presudno što se tiče mirror glaze eksperimentiranja.

Što će se još naći u Vašoj ponudi?

U ponudi ćemo osim mirror glazea imati neke klasike poput suflea i tart tatina ,mono torti, lolipopa i macaronsa. Neću dalje otkrivati, neka to bude iznenađenje.

U ponudi ćete imati i moderna izdanja tradicionalnih dubrovačkih slastica. O kojim se točno slasticama radi i na koji ćete ih način modernizirati?

Kad su u pitanju moderna izdanja tradicionalnih kolača, mislimo da ćete imati taj tradicionalni okus s twistom te drugačijim izgledom. Dakle, ne klasični izgled, ali okus isti.

Mislili ste i na osobe koje ne podnose gluten. Koje ćete bezglutenske slastice imati u svojoj ponudi?

Od bezglutenskih deserata sad ćemo navesti kolačiće i torte, a dalje nećemo, ipak neka bude malo iznenađenja za otvaranje.

Hoće li Vaša ponuda biti stalno ista ili će se mijenjati ovisno o sezoni?

Naša ponuda će se mijenjati, što sezonski, što tematski, ovisno o blagdanima itd.

Vaša je posebnost i to što ćete biti prva „dog friendly“ slastičarnica u Dubrovniku. Zašto ste odlučili otvoriti svoja vrata psima? Hoćete li možda imati i posebnu ponudu „psećih kolača“ za ljubimce koje Vaši gosti dovedu u slastičarnicu?

„Dog frendliy“ je iz razloga što i Ivan i ja imamo pse i jako volimo životinje. Mislim tko ne voli? Za pse… hmmm, imat ćemo sigurno neku ponudu (smijeh).

Hoće li Vaša slastičarnica biti prvi kontakt Dubrovčana s Vašim radom ili su već imali priliku isprobati torte i ostale slastice koje će se naći u ponudi Vaše slastičarnice?

S našim se radom Dubrovnik upoznaje već od sedmog mjeseca ove godine i ide nam jako dobro, ne žalimo se.

Torte pripremate vi. Iskustvo ste stekli u raznim dubrovačkim ekskluzivnim restoranima. Osim iskustva u praksi, jeste li negdje stekli i formalno slastičarsko obrazovanje?

Imam završenu školu za slastičara koju sam izvanredno polagala jer u doba kad sam ja bila u srednjoj školi u Dubrovniku nije postojao smjer slastičar.

Koliko će osoba biti zaposleno u Vašoj slastičarnici i je li osoblje već kompletirano ili ste još u potrazi za kvalitetnim slastičarima?

Za početak nas četvero, s Ivanom radi konobar i u slastičarnici Martina Sitek sa mnom. Jako talentirana djevojka.

Kada se može očekivati otvorenje Vaše slastičarnice? Pripremate li neko posebno događanje povodom otvorenja?

Otvorenje očekujemo sredinom jedanaestog mjeseca i imat ćemo svečano otvorenje za naše vjerne kupce i prijatelje te novinare.

Kako biste vi ocijenili trenutno situaciju na dubrovačkoj slastičarskoj sceni – kakva je ponuda i kakav je omjer cijene i kvalitete?

Slastičarska scena u Dubrovniku je dobra, dakle samo dobra. Nema ih puno, a omjer cijena i kvalitete još uvijek nije sjeo kako treba.

Kakve cijene Dubrovčani mogu očekivati u Vašoj slastičarnici – primjerene hrvatskim primanjima ili ipak nešto više?

U našoj slastičarnici cijene će biti primjerene hrvatskim primanjima, ali to ne znači  da netko tko poželi tortu sa zlatnim listićima, istu neće dobiti.

Fotografije: Pastry Arija

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.