Svetlana Marković: „Želja mi je otvoriti Akademiju za dekoratere slastica“

Na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u dekoriranju torti natjecala se i Svetlana Marković iz Srbije koja je s nama podijelila dojmove s natjecanja i svoje slatke planove.

U Milanu je krajem listopada održano Svjetsko prvenstvo u dekoriranju torti, na kojem je pobjedu odnijela predstavnica Ujedinjenih Arapskih Emirata. I dok Hrvatska na ovom natjecanju nije imala svog predstavnika, susjednu Srbiju predstavljala je Svetlana Marković iz Cake Studio Rouge.

Iako je u slastičarstvu i dekoriranju torti apsolutno samouka, njezine su slatke kreacije uspjele privući pažnju organizatora natjecanja te se na taj način Svetlana plasirala na ovo prestižno natjecanje. Sa Svetlanom smo razgovarali o torti s kojom se predstavila na natjecanju, o slastičarstvu u Srbiji i Hrvatskoj te o njezinim budućim planovima.

U ime svih članova redakcije Slatkopedije čestitam vam na sudjelovanju na Svjetskom prvenstvu u dekoriranju torti. Možete li nam reći kakvi su vaši dojmovi s ovog natjecanja i koliko je ovo iskustvo važno za vašu karijeru?

Na početku vam želim zahvaliti što ste propratili ovo natjecanje i hvala vam na čestitkama. Ovo je prvo natjecanje na kojemu sam sudjelovala i osim novih poznanstava, donijelo mi je i saznanje da se dobro snalazim u situacijama koje donose drugu vrstu stresa od onog uobičajenog na koji smo mi dekorateri navikli. Dobila sam i dodatno samopouzdanje koje će mi pomoći da se odlučim za neke smjele korake u daljoj karijeri.

Torta s kojom se Svetlana Marković predstavila na Svjetskom prvenstvu u dekoriranju torti
Kako je uopće došlo do Vašeg sudjelovanja na ovom natjecanju?

Za sudjelovanje na natjecanju mogu zahvaliti svojoj kolegici Nataši Belić iz Art & Honey cookie boutiquea. Bila je dovoljno uporna da me nagovori da zajedno krenemo u ovu avanturu. Zahvaljujem i našem jedinom sponzoru Yumisu koji nam je olakšao ovo putovanje. Svaku zemlju na natjecanju je predstavljao tim od dvije osobe. Prva osoba je trener odnosno član žirija – Nataša, a druga osoba je natjecatelj – ja. Organizatorima smo poslale slike mojih torti, na osnovi kojih su nam odobrili sudjelovanje i to je bilo to. Iako sam se više puta pitala bih li trebala odustati, to ipak nisam napravila budući da sam osjećala obavezu prema Nataši i sebi da izguram do kraja ono što sam započela.

Možete li nam ukratko predstaviti tortu s kojom ste se natjecali – od čega je izrađena te što ona predstavlja?

Kao što ste ranije pisali, tema natjecanja je bila “Otkrivanje svijeta kave i čokolade”. Kad izgovorite “kava i čokolada” te dvije riječi naprosto idu jedna uz drugu. Međutim kada se malo više udubite, shvatite da ih je jako teško povezati. Dok sam proučavala na internetu sve moguće tekstove, naišla sam na mit o tome kako je kakao prešao iz Božjih u ljudske ruke. Poželjela sam tu priču predstaviti kroz pločice koje podsjećaju na pločice iz doba Asteka da bi priča djelovala autentično. Gornji dio torte je zapravo imitacija starinskog mlina za kavu. Umjesto klasičnog metalnog izgleda, cijeli mlin je oslikan u maniri mog omiljenog slikara Romera Britta iz Brazila. Oko samog mlina je postavljen okvir za sliku da bih stavila naglasak na činjenicu da je priprema kave i čokolade dostigla nivo umjetnosti. Kao ukras cijele torte su plodovi kakaa, cvjetovi kave i na samom vrhu pladanjevi i šalica oslikana u istom stilu kao i mlin. Sva dekoracija na torti je od fondana i oslikana je jestivim bojama. Za ukrase na okviru koristila sam silikonske kalupe, sve ostalo je pravljeno i slikano slobodnom rukom.

Torta s kojom se Svetlana Marković predstavila na Svjetskom prvenstvu u dekoriranju torti

Najteži dio bio je osmisliti dizajn. Iskoristila sam vrijeme dok sam bila na godišnjem odmoru da se posvetim proučavanju kave i čokolade, budući da je to nemoguće tijekom radnih dana, uz sve poslovne i obiteljske obaveze. Kao što sam spomenula, čim sam naišla na mit o bogu koji se zove Quetzalcoatl znala sam da je to-to, samo je trebalo razviti priču oko temelja. Na umu sam imala još jednu stvar, a to je da će zbog prirode ove teme svi napraviti torte u čijem dizajnu prevladava smeđa boja pa sam odlučila oslikavanjem otići u drugu krajnost i iskoristiti što više veselih boja i na taj način se izdvojiti iz mase. Izrada makete je trajala dva tjedna.

Koliko Vam je vremena trebalo kako biste osmislili ovu tortu i odakle ste crpili inspiraciju za nju? Koliko je sati ukupno trajala izrada torte?

Konkurencija je bila jaka, u pitanju su natjecatelji s bogatim karijerama i svako od njih je stručan u nekoj oblasti dekoriranja. Moj favorit je bila torta kojom su se Poljaci predstavili. Torta je imala zanimljivu priču i prelijepe figure vilenjaka napravljene od čokolade za modeliranje. Uživo je bila čarobna iako se na fotografijama ne vidi ni pola njene ljepote. Poljska je osvojila treće mjesto.

Možete li ukratko ocijeniti torte drugih natjecatelja na prvenstvu – kakva je bila konkurencija i tko je po Vašem sudu napravio najbolju tortu?

Uz pravu podršku ništa nije nemoguće, pa čak ni to da se ponovo natječem.

Torta Svetlana Marković
Na Facebook stranici Cake Studio Rouge mogu se pronaći predivne torte koje Vi izrađujete. Za koje Vam je  prilike najdraže izrađivati torte – rođendane, vjenčanje, možda diplome? Izrađujete li ih samo Vi ili imate još zaposlenika? Koliko torti tjedno proizvedete?

Zapravo mi nije bitna prilika, najbitnije mi je da imam odriješene ruke u osmišljavanju dizajna. Ovaj posao i volim upravo zbog toga što mogu  pokazati i dodatno razviti svoju kreativnost. Počela sam tako što sam sve radila sama, ali kako se povećao opseg posla, tako povremeno imam i pomoć. Ne pravim mnogo torta tjedno, budući da ne bih bila u mogućnosti da se svakoj posvetim na pravi način.

Torta Svetlane Marković
S kojim namirnicama najviše volite pripremati Vaše torte? Odakle nabavljate sastojke za Vaše torte?

Većina ljudi kada vidi tortu ukrašenu fondanom, pomisli kako ta torta ne može biti i ukusna. Može! Od samog početka kada sam se zainteresirala za dekoriranje torti, imala sam želju da napravim balans između izgleda i okusa. Mislim da sam u tome uspjela iako stalno nešto mijenjam, dodajem i oduzimam. I znam da nije moguće udovoljiti svačijem ukusu, ali oslanjam se na svoj ukus i svoja nepca. Koristim kvalitetne namirnice, maslac, Nutellu, dobru čokoladu,  lješnjake pečem sama da bi imali ljepši okus. ali osim dobrih namirnica, tvrdim da je ipak najbitnije umijeće. Ne vrijede vam dobra čokolada i maslac ako napravite suhe kore ili prekuhate fil. Namirnice nabavljam u specijaliziranim prodavaonicama.

Torta Svetlane Marković
Kako je tekao Vaš profesionalni razvoj odnosno obrazovanje za slastičara? Jeste li stekli formalno slastičarsko obrazovanje ili ste sve naučili sami?

Kako to u životu obično biva, ovim poslom sam se počela baviti slučajno. Za sinovljev prvi rođendan sam naručila tortu ukrašenu fondanom. Kada je torta stigla, samo što se nisam onesvijestila od uzbuđenja. Bila je prelijepa i šarena i instinktivno sam pomislila kako bih i ja to znala napraviti ako bih se malo potrudila. Dva mjeseca nakon toga sam napravila i ukrasila prvu tortu u svom životu za prijateljičinog sina. Puno sam od tada naučila, popravila i tehniku i izradu, ali ta mi je torta i dalje najdraža. To je bilo prije točno sedam godina. Sve što znam, naučila sam preko interneta i kroz razgovor s kolegama.

Torta Svetlane Marković
Koju biste ocjenu dali slastičarskoj sceni u Srbiji? Mislite li da srpski slastičari prate svjetske trendove ili se na tomu još treba raditi?

Kod nas nisu problem dekorateri već klijenti. Kao da ni oni sami ne vjeruju da im netko u Srbiji može napraviti tortu po svjetskim standardima, pa nam iz tog razloga ne dozvoljavaju da radimo svoj posao i budemo kreativni, već mahom traže da se napravi kopija neke torte s Pinteresta. Na zapadu je stvar prestiža da dekorater napravi personalizirani dizajn za vašu tortu. Neki od nas uspijevaju  u tom smislu nametnuti svoje mišljenje, a neki se prepuste i rade ono što se od njih očekuje. Ljudi koje upoznajem preko svojih tečajeva raspolažu nevjerojatnim informacijama o novim tehnikama, stilovima, prate trendove.. Spremni su da se daju sto posto. Mislim da se polako, ali sigurno mijenja i svijest klijenata.

Torta Svetlane Marković
Ima li među srpskim slastičarima možda netko od kolega koga posebno cijenite?

U Srbiji ima puno talentiranih slastičara, a svakako najviše cijenim Vasilija Vasiljevića iz radionice Naša Mala Zavrzlama. Svaka njegova torta je malo, slatko umjetničko djelo.

Pratite li hrvatsku slastičarsku scenu i imate li možda neke uzore među hrvatskim slastičarima?

Pratim slastičarsku scenu u cijeloj regiji pa tako i u Hrvatskoj. Zahvaljujući društvenim mrežama upoznala sam puno ljudi koji se bave ovim poslom. Izdvojila bih Loritu Grgičević Klarić, s kojom sam imala zadovoljstvo i da se osobno upoznam. Po mom skromnom mišljenju, ona je u Hrvatskoj broj 1 i radujem se svakoj novoj torti koju ona dekorira s toliko zanimljivih i drugačijih detalja.

Torta Svetlane Marković
Tko su inače Vaše uzori u profesionalnom smislu?

Imam puno uzora, svako od njih je po nečemu poseban. Navest ću samo nekoliko: Maggie Austin, Lizzo Marek, Kara Andretta, Enrique Rojas, Myton Ouano…

Koliko mi je vidljivo s Vaše Facebook stranice, radi se o online prodaji – dakle nemate vlastitu slastičarnicu. Ukoliko sam u pravu, imate li u planu možda uskoro otvoriti vlastitu slastičarnicu i kakvu ponudu Vaši gosti mogu očekivati?

Vlasnica sam radionice, a naručivanje se za sada vrši telefonskim putem ili preko društvenih mreža. U budućnosti bih željela osnovati akademiju za dekoratere gdje bih uz svoje kolege koje imaju puno znanja koje mogu prenijeti, obučavala mlade, talentirane ljude. Ako ikada odlučim otvoriti slastičarnicu, sa zadovoljstvom ću vas pozvati da budete moji gosti.

Fotografije: Svetlana Marković

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.