Krešo Gulija: „Slastičarstvo je više umjetnost nego klasični posao“

Autor najboljeg europskog sladoleda po izboru novinara, Krešo Gulija, za naš je portal otkrio kako je ovaj sladoled nastao, kako je on odlučio postati slastičar,  ali i koji je po njemu najveći problem današnjeg slastičarstva u Hrvatskoj.

Zabočka slastičarnica Tri užitka zadnjih dana često puni naslovnice hrvatskih medija. Tomu se ne treba čuditi zna li se da je upravo u ovoj slastičarnici napravljen najbolji europski sladoled po ocjeni novinarskog žirija na europskom finalu Gelato World Toura, velikog svjetskog natjecanja u izradi sladoleda.

Naime, kao što smo već pisali na našem portalu, sladoledom Tri užitka nazvanom po istoimenoj slastičarnici, Krešo Gulija izborio je odlazak u finale europskog natjecanja za najbolji sladoled. Iako nije osvojio odlazak u svjetsko finale natjecanja, Krešo Gulija je za naš portal više puta istaknuo kako je njemu najveće priznanje činjenica da ima najbolji sladoled u Hrvatskoj, a osvajanje titule najboljeg europskog sladoleda po izboru žirija bio je povod našeg razgovor s 26-godišnjim Krešom Gulijom.

Krešo Gulija prilikom izrade sladoleda

Na samom početku našeg razgovora upitali smo Krešu predstavlja li mu ova nagrada poticaj za daljnji rad i što misli koliko će morati raditi kako bi opravdao dobivenu titulu i iduće godine. „Nagrada mi predstavlja jako veliki poticaj za daljnji rad, napredovanje i usavršavanje. Što se tiče rada u budućnosti da se opravda titula sljedeća godine, trebat će puno sati i dana rada da se napravi nešto novo, nešto posebno, nešto što drugi nemaju, a ujedno da je ljudima primamljivo.“- kaže Krešo Gulija, ističući da ju, iako je došla na samom početku njegove karijere, ne doživljava kao opterećenje. Naime, prema njegovim riječima, ovako veliko priznanje na samom početku karijere može predstavljati samo poticaj jer nakon njega „svatko ima još veću volju za rad i sav trud i vrijeme koje ulaže da sve bude kako treba.“

Prije prolaska u samo finale europskog dijela natjecanja trebalo je, kako Gulija kaže, „proći prije svega mnogo vremena i truda da se sladoled dovede do savršenstva.“  Sami hrvatski dio natjecanja održan je 23. ožujka u Zagrebu i tu je sladoled Tri užitka, prema mišljenju žirija, prošao dalje na Europski dio natjecanja.

Krešo Gulija u europskom finalu Gelato World Toura

U tom prvom, hrvatskom, dijelu natjecanja bilo je ukupno dvanaest natjecatelja, a Krešo Gulija ističe: „Jako sam zadovoljan činjenicom da je baš naš sladoled najbolji sladoled u Hrvatskoj. U prvom dijelu natjecanja konkurent je bila slastičarnica iz Pule, koja je na žalost odustala od sudjelovanja na europskom dijelu natjecanja. Isprobao sam sve druge sladolede, i svaki je na svoja način bio poseban jer su svi okusi bili različiti.“, kaže Gulija, navodeći pritom da im ne može dati brojčanu ocjenu jer je „svaki po sebi bio izvrstan.“

Osnovna ideja sladoleda koji je osvojio hrvatski žiri, ali i europske novinare bila je da sladoled bude što sličniji njihovoj torti Tri užitka.  „Naš sladoled Tri užitka htjeli smo što više približiti našoj torta Tri užitka, koja je isto tako višestruko nagrađivana na regionalnim i na europskim natjecanjima. Sladoled je od nugata s tri vrste preljeva, to je ravni slojeviti sladoled. Redoslijed sladoleda je prvo sladoled nougata, na njega ide preljev bijela čokolada s lješnjakom, zatim opet sladoled pa na njega tamna čokolada s vaflima, pa opet sladoled i završni sloj je bijela čokolada.“ – kaže nam Krešo, ističući pritom da je sladoled napravljen oko godinu dana prije samog natjecanja, ali da je bio pun pogodak za sudjelovanje na natjecanju.

Krešo Gulija u europskom finalu Gelato World Toura

U ponudi njihove slastičarnice imaju oko 25 okusa sladoleda i oko 25 vrsta kolača i slastica, a ponuda sladoleda i slastica se naravno mijenja s godišnjim dobom i vremenom. Za svoje slastice i kolače nastoje koristiti što je više moguće domaće i prirodne namirnice. „Voće imamo od naših domaćih OPG-ova, kao i jaja. Za brašno koristimo vlastitu pšenicu iz polja, koju vozimo u mlin i od nje imamo brašno.“ – kaže nam ovaj mladi slastičar.

Slastičarnica Tri užitka

Krešo je već odmalena htio biti slastičar. „Moja majka se bavi proizvodnjom kolača i torti više od 20 godina, tako da sam ja kroz cijelo srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje radio u proizvodnji. Nakon srednje Hotelijersko-turističke škole završio sam Fakultet za menadžment u turizmu i hotelijerstvu. Nakon Fakulteta sam završio još razliku srednje škole za slastičara u Varaždinu, paralelno s tim sam još završio pedagoško-didaktičku izobrazbu.“ Cjelokupno obrazovanje za slastičara, dakle, stekao je u Hrvatskoj, a praktični dio odradio je u njihovoj vlastitoj proizvodnji i slastičarnici.

Tim iz slastičarnice Tri užitka

Na upit o najvećem problemu današnjeg slastičarstva, spremno nam je odgovorio: „Najveći problem današnjice je mladež moja nema volje raditi taj posao.“. On, pak, ovaj posao preporučuje svima koji imaju volje za taj posao jer „to nije klasični posao kakav se nalazi svaki dan na razno raznim radnim mjestima, taj posao je više umjetnost nego klasični posao.“ – zaključio je na samom kraju autor najboljeg europskog sladoleda po izboru novinara, Krešo Gulija.

Fotografije: Facebook stranica Slastice “Tri užitka”

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.