Slatka osječka priča bračnog para Satler

Prošlog tjedna u Osijeku je otvorena Kuća peciva koja svojom ponudom objedinjuje slastičarnicu i pekarnicu.

Vlasnici ovog objekta su Sabina i Tomislav Satler, mladi bračni par, koji ističu da se njihova slastičarnica/pekarnica od drugih slastičarnica razlikuje po ponudi u kojoj se ističu domaći i tradicionalni, uglavnom slavonski, recepti bez dodataka aditiva.

Sabina Satler nam je u razgovoru otkrila kako su magistra nutricionizma i znanosti o hrani te prehrambeni inženjer odlučili pokrenuti vlastitu slastičarnicu/pekarnicu, koliko je trajalo pokretanje posla te koji su njihovim budući planovi.

Kako ste i kada došli na ideju otvaranja Kuće peciva?

Muževi roditelji imaju sličan obrt u Našicama te također imaju puno posla pa čak i narudžbe iz Osijeka, a s obzirom na to da se nigdje u Osijeku ne mogu naručiti takvi sitni domaći proizvodi za različite prigode, otvaranje ovakvog obrta nam se činila idealna prilika. Dugo smo razmišljali te nakon što sam ja ostala bez posla, a muž radio kod privatnika i po 16 sati, odlučili smo napraviti prvi korak i otvoriti Kuću peciva.

Koliko je trajao sami postupak pripreme za otvorenje i što je sve trebalo poduzeti kako biste mogli otvoriti vlastiti objekt?

Uređenje prostora trajalo je od ljetos, točnije od šestog mjeseca budući da su sve radili muž, tata i svekar. Najprije smo morali podnijeti zahtjev za samozapošljavanje koji smo dugo čekali, zatim sve ostalo pa je sve skupa potrajalo jer birokracije je više nego previše.

Biste li Kuću peciva definirali kao slastičarnicu ili pekarnicu ili pak oboje u jednom?

Kuća peciva je zapravo dva u jedan, i peciva i kolači, a moram naglasiti da ipak nisu klasična peciva kao u ostalim pekarama.

Kakve slastice i peciva očekuju Vaše goste – po čemu ćete se razlikovati od drugih slastičarnica u Osijeku? Hoćete li pripremati samo slatka peciva ili će biti i slanih?

Od drugih pekarnica/slastičarnica ćemo se razlikovati po tome što radimo sve po domaćoj i tradicionalnoj recepturi bez dodataka aditiva i ostalih štetnih sastojaka, baš onako kako i sami radimo kod kuće. Peciva će biti i slatka i slana, od slanih kiflica punjenih i praznih, pogačica pa do salenjaka, raznih deserata u čašicama, mini kuglofića i sl., također i torti ukrašenih čokoladom i živim cvijećem.

Hoće li se Vaša ponuda mijenjati ovisno o sezoni ? Hoćete li imati neke stalne klasike koje će gosti uvijek moći naručiti?

Ponuda će se mijenjati s vremenom, kada vidimo što ide, a što ne pa ćemo se prilagoditi, iako moram naglasiti da za sada apsolutno sve ide. Klasici poput punjenih i praznih kiflica, pogačica s čvarcima, sa sirom, salenjaka, kanapea, suhih kolača uvijek se mogu naručiti za različite progode poput svatova, rođendana, domjenaka, sahrana i sličnih događaja.

Ističete da ćete nuditi tradicionalne, domaće kolače i peciva. Hoće li se u vašoj ponudi naći samo tradicionalni slavonski kolači ili i kolači iz ostalih dijelova Hrvatske?

Uglavnom će se nuditi tradicionalni slavonski peciva/kolači poput kiflica punjenih slaninom i sirom, salenjaka, pogačica s čvarcima, suhi kolači poput šapa s orasima, medenjaka…iako u ponudi imamo i neke modernije stvari poput muffina, kuglofa, torti i rafiola, ali u našoj izvedbi s orasima.

Odakle nabavljate namirnice za Vaše proizvode – imate li svoje lokalne proizvođače kojima vjerujete?

Namirnice su isključivo domaće od raznih opg-ovaca s kojima već muževi roditelji dugo surađuju te smo jako zadovoljni s njima.

Vi ste po zanimanju magistra nutricionizma i znanosti o hrani, a Vaš muž je prehrambeni inženjer. Kako ste podijelili zaduženja u Vašem objektu – hoćete li oboje biti zaduženi za izradu slastica ili ne?

Ja sam uglavnom zadužena za izradu slastica i torti budući da sam i prije dosta izrađivala slastice pa ipak imam više iskustva, ali radim i proizvode od dizanog tijesta, a muž uglavnom samo za izradu dizanog tijesta.

Koliko će zaposlenika biti zaposleno u Vašem objektu ? Hoćete li raditi samo vi i vaš muž ili ćete imati još zaposlenika?

Za sada radimo muž i ja, ali planiramo zaposliti još barem jednu osobu s obzirom na to da ima puno posla i ne stignemo sve sami, a također ćemo uzeti kasnije i svoje na stučno osposobljavanje.

Najavili ste u budućnosti i mogućnost proširenja ponude uvođenjem zdravih slastica i bezglutenskih proizvoda. Kada se to može očekivati i koliko takvih vrsta kolača mislite ponuditi svojim gostima?

Planiramo uvesti nekoliko vrsta zdravih slastica i bezglutenskih proizvoda, za sada imamo samo chia puding s voćem, a u budućnosti će to biti slastice za dijabetičare, bezglutenske, veganske torte.

Odakle crpite ideje za vaše slastice – radi li se o starim receptima koji su godinama u obitelji ili su to recepti koje se sami smislili u skladu s tradicionalnim slavonskim kolačima?

Suhi kolači su oni tradicionalni, koji su godinama u obitelji, a ideje za kremaste kolače i torte nalazim svuda, najčešće na Pinterestu, u ponudi imamo mileram i monte u čaši koji doslovno ne možemo nasmagati.

Prvi dan je iza vas – kakve su reakcije gostiju?

Prvi dan je prošao odlično, više od očekivanog, drago nam je da su kupci prepoznali kvalitetu i tradiciju i što je najbitnije jako su zadovoljni te nam se vraćaju s povjerenjem.

Pratite li inače slastičarsku scenu u Osijeku i kakvom je ocjenjujete?  Što mislite o slastičarstvu u Hrvatskoj – kakvo je trenutno stanje te tko se po kvaliteti svog rada ističe?

U Osijeku moram priznati slabo pratim slastičarsku scenu, dok u Hrvatskoj ima zaista odličnih slastičara, a definitivno se ističe Tea Mamut koju redovno pratim, a slastice su joj prekrasne.

Koji su vaši daljnji slatki planovi i ambicije?

Planiramo se malo više pozabaviti narudžbama za različite prigode, za svatove praviti slatke stolove s muffinima, pop cakesima i sl., a ako posao bude išao dobro, voljela bih jednog dana otvoriti baš slastičarnicu negdje u centru Osijeka.

Fotografije: Kuća peciva

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.