Posljedice korona krize: na burzi dvostruko više slastičara nego prošle godine

Posljedice korona krize osjećaju se i u slastičarstvu – broj nezaposlenih slastičara dvostruko je veći nego prošle godine.

U srpnju smo već pisali o tome kakve je posljedice korona virus ostavio na tržište rada slastičara i slastičarki čiji je broj na burzi rada znatno veći u odnosu na prethodna razdoblja. Tako ni ovogodišnja ljetna sezona, koja je ipak bila bolja od očekivane, nije donijela značajne pozitivne pomake u smanjenju broja nezaposlenih slastičara.

Krajem kolovoza na burzi rada bilo ih je 455, što je dvostruko više u odnosu na kolovoz prošle godine kad je taj broj iznosio 221. Zanimljivo je primijetiti da je broj nezaposlenih slastičara od travnja 2019., približavanjem ljetne sezone, bio u rapidnom padu, dok je ove godine taj trend krenuo negativnom putanjom – u ožujku je zbog početka krize uzrokovane korona virusom nezaposlenih slastičara bilo sve više, a ta brojka nažalost nije pala ispod prošlomjesečnih 455 slastičara prijavljenih na burzu rada.

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je najviše nezaposlenih slastičara u kolovozu 2020. godine zabilježila Osječko-baranjska županija (76), slijede je grad Zagreb s 56 te Splitsko-dalmatinska županija s 52 slastičara na burzi rada. Najmanje slastičara prijavljenih na burzu rada nalazi se u Varaždinskoj (3), zatim Ličko-senjskoj (4) te Međimurskoj županiji (8).

Treba napomenuti kako broj od 455 nezaposlenih slastičara ipak predstavlja smanjenje u odnosu na svibanj, kada je na burzi rada bilo evidentirano 569 nezaposlenih slastičara.

Ostaje za vidjeti hoće li odlazak turista i dolazak hladnijih dana kad više vremena provodimo u zatvorenim prostorima imati novog značajnog utjecaja na nezaposlenost slastičara.

Fotografija: Pixabay

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.