Čokoladni keksi s kondenziranim mlijekom

Povodom Međunarodnog dana čokolade, za vas smo pripremili recept za ove ukusne čokoladne kekse s kondenziranim mijekom.

Sastojci
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 2 jaja
  • 80 g bijelog šećera
  • 1 bourbon vanilije
  • 170 g kondenziranog mlijeka
  • aroma naranče
  • 220 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • ½  žličice praška za pecivo
I još
  • kakao u prahu
Priprema

Na pari otopite čokoladu za kuhanje i maslac te ostavite sa strane da se ohladi.

Miješajte jaja sa šećerom i bourbon vanilijom dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. U to dodajte kondenzirano mlijeko te ponovno sve dobro promiješajte, a zatim dodajte i ohlađenu smjesu čokolade i maslaca te po želji arome naranče.

Brašno s prstohvatom soli i praškom za pecivo prosijte te polagano dodajte u smjesu. Kada dobijete kompaktnu smjesu, prekrijte posudu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku nekoliko sati.

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom.

Izvadite ohlađenu smjesu iz hladnjaka pa žličicom vadite malo po malo smjese i oblikujte među dlanovima u kuglicu te svaku uvaljajte u kakao u prahu i slažite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Prije stavljanja lima u pećnicu, svaki keks blago pritisnite žličicom. Pecite u ugrijanoj pećnici oko deset do dvanaest minuta. Gotove kekse ostavite da se ohlade u limu te ih čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.

Napomena

 Pazite da ostavite malo prostora između svakog keksa jer će se u pečenju proširiti.

Mi smo vagali kekse kako bi nam bili isti – svaka kuglica težila je 13 – 14 g.

Kada kekse izvadite iz pećnice, oni će biti još malo mekani – to je u redu, stajanjem na zraku će se osušiti.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.