I dalje raste broj slastičara na burzi rada: usporedili smo ovogodišnje i prošlogodišnje brojeve

Broj nezaposlenih slastičara u Hrvatskoj nastavio je rasti i u svibnju, a najviše nezaposlenih slastičara bilježi Splitsko-dalmatinska županija.

U travnju smo vam donijeli informacije o posljedicama zdravstvene krize uzrokovane korona virusom na povećanje broja slastičara na burzi rada u ožujku ove godine.  Nažalost, baš kao što je i najavljeno, posljedice zdravstvene krize još će se dugo osjećati, a prave posljedice u slastičarskoj struci polako već dolaze na vidjelo, barem kada je u pitanju porast broja nezaposlenih slastičara na burzi rada.  

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je u svibnju bilo evidentirano 569 nezaposlenih osoba zanimanja slastičar/slastičarka, što donosi povećanje od 50 osoba u odnosu na ožujak kad je na Zavodu bilo ukupno 519 slastičara/slastičarki. Usporedbe radi, u svibnju 2019. godine broj prijavljenih slastičara bio je 225, što znači da u odnosu na isto vremensko razdoblje prošle godine, ove godine imamo čak 344 slastičara više prijavljenih u evidenciju HZZ-a. Također, prošle je godine razlika u broju prijavljenih slastičara između ožujka i svibnja iznosila 208 osoba, no onda se, za razliku od ove godine, radilo o smanjenju broja nezaposlenih slastičara.

Najviše nezaposlenih slastičara u svibnju ove godine bilježi Splitsko-dalmatinska županija – čak 86 osoba. Slijede je Osječko-baranjska s 83 te Grad Zagreb s 55 evidentiranih nezaposlenih slastičara prošlog mjeseca. Najmanje nezaposlenih osoba istog zanimanja bilježe Varaždinska (4), Ličko-senjska (4) te Krapinsko-zagorska županija (5).

Fotografija: Unsplash

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.