Recept s potpisom Stelle Fortune: tart s lješnjacima i kruškama

Glavna slastičarka poznate zagrebačke slastičarnice Cremme, Stella Fortuna, danas s nama dijeli recept koji je kao stvoren za ovo doba godine – tart s lješnjacima i kruškama.

Sastojci
Prhko tijesto
  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenog demerara šećera
  • 2 žumanjka
Frangipane od lješnjaka
  • 115 g maslaca sobne temperature
  • 110 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 110 g mljevenih, prženih lješnjaka
  • 10 g škrobnog brašna
  • 1 velika žlica ruma
I još
  • 6 krušaka tipa Williams
Dekoracija
  • džem od marelica
  • sjeckani lješnjaci
Priprema
Prhko tijesto

Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti ga da se odmori minimalno pola sata na hladnom.

Razvaljati ga u kalup za tart (jedan veliki ili desetak malih), staviti na pola sata u škrinju da se zamrzne te peći na 190 stupnjeva oko deset minuta, a potom smanjiti temperaturu na 160 i peći dok ne dobije zlatnu boju.

Frangipane od lješnjaka

Dok se kora peče napraviti frangipane. Maslac i šećer pjenasto mutiti, dodati jaje, izmiksati da se poveže u kremastu smjesu te špatulom dodati mljevene lješnjake, škrob i rum. Puniti pečenu koru s tom smjesom te po vrhu složiti kruške koje ste ogulili, narezali na četvrtine i tanko filetirali.

Tako napunjeni tart pecite na 175° oko 40 minuta ili dok frangipane ne dobije zlatnu boju.

Dekoracija

Kada se ohladi premažite ga kistom rastopljenim džemom od marelice i ukrasite sjeckanim lješnjacima.

Fotografije: Teo Jurdana

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.