Na prošlotjednom natjecanju, održanom od 16. do 18. veljače u Riminiju, hrvatski su slastičari osvojili medalju te se kući vraćaju s broncom.
Naši predstavnici na europskom regionalnom polufinalu natjecanja Worldchefs European Grand Prix 2025: Global Chefs Challenge,u kategoriji Global Pastry Chef, Ivan Ergović i Dora Bukovac za svoje su slatke kreacije osvojili broncu, čime su zauzeli visoko 3. mjesto u južnoj Europi. Odvojeno priznanje naših slastičara predstavlja ne samo osobni uspjeh već i veliki doprinos promociji hrvatske gastronomije na europskoj razini.
Podsjetimo, Ivanov I Dorin zadatak bio je u zadanom vremenskom okviru od dva sata, uz dodatnih 10 minuta za pripremu i 10 minuta za čišćenje, pripremiti dvije iznimne slastice i to: čokoladnu tortu težine između 800 i 1000 g, koja mora biti sastavljena, zamrznuta, eventualno glazirana te dekorirana tijekom samog natjecanja, ali i desert u četiri porcije, u kojem najmanje 50 % sastojaka mora biti čokolada, a koji mora sadržavati najmanje dva elementa, od kojih jedan mora biti pečen, uz voćni umak i dekoraciju.
Po osvojenoj medalji vidimo da su zadatak uspješno obavili, a evo i što Ivan kaže o ovo priznanju:
„Osvojiti ovakvo priznanje na jednom od najjačih europskih natjecanja velik je uspjeh. Svako natjecanje, pa tako i ovo, zahtijeva iznimnu vještinu, kreativnost i preciznost. Konkurencija je bila izuzetno jaka, s vrhunskim radovima, a žiri je pomno pratio svaki detalj – od tehničke izvedbe do završne prezentacije na tanjuru. Brončana medalja u kategoriji Global Pastry Chefs potvrda je da natjecatelj pripada samome vrhu svjetske slastičarske scene.“, izjavio je Ivan Ergović.

Napomenimo na kraju da se natjecalo u četiri kategorije – Global Chefs Challenge, Global Young Chefs Challenge, Global Pastry Chefs Challenge i Global Vegan Chefs Challenge te da su hrvatski chefovi ukupno osvojili četiri medalje i to u svakoj u kategoriji. Amos Novak (restoran Terbotz, Železna Gora, Međimurje)) i Mladen Zorec (Terbotz) u najkonkurentnijoj su kategoriji, Global Chefs Challenge, zauzeli drugo mjesto, pretekli su ih Talijani, i ukupno bili 4. u poretku za južnu Europu, srebrni je i Dinko Tomašić (hotel Turist, Varaždin) u kategoriji Global Young Chefs Challenge. Ivan Ergović (Valamar) i Dora Bukovac (Valamar) za svoje su slastice u kategoriji Global Pastry Chefs, kao što smo već istaknuli, zaradili broncu, kao i Patrik Prnjak (Restoran Riva lounge&bar, Pula) i Josipa Burzelić (Valamar) u kategoriji Global Vegan Chefs Challenge.
Među sucima prestižnog međunarodnog kulinarskog natjecanja bio je i Erich Glavica, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, sudio je u kategoriji Global Young Chefs Challenge.
Iako su hrvatski chefovi ukupno osvojili najviše medalja, finale Grand Prixa ipak im je, za dlaku, izbjeglo, no zadovoljni su pokazanim.
Fotografije: Hrvatski skuharski savez