Slatko putovanje svijetom: CNN donio pregled 50 najboljih slastica na svijetu

Očekivano, najveći broj slastica stiže iz Francuske, no s istim brojem zastupljena je i Amerika.

Krajem prošlog mjeseca CNN je objavio svoju listu pedeset najboljih slastica diljem svijeta. Slatko putovanje obuhvatilo je sve kontinente i donijelo pregled slastica koje su se, po mišljenju autorice tog teksta, izdigle iznad lokalnog i postale prepoznatljivi simboli svojih zemalja.

Prvo mjesto po broju zastupljenih slastica očekivano drži Francuska, za koju mnogi ističu da je prijestolnica slastičarstva, no uz bok joj, s istim brojem slastica na ovom popisu stoje Sjedinjene Američke Države. Obje naime imaju točno šest predstavljenih slastica. Iz Francuske su tako uključeni mousse au chocolat, crème brûlee, gâteau fondant au chocolat, kouign amann, lemon tart i tart tartin, dok iz Sjedinjenih Američkih Država na naš stol stižu browniesi, chocolates chip cookiesi, coconut cake, doughnutsi, New York cheesecake i sour cherry pie.

Od država iz našeg susjedstva, Italija i Mađarska imaju po tri slastice, dok Austrija ima dvije slastice na ovom popisu. Od neodoljivih talijanskih deserata na ovom su popisu svoje mjesto našli cannoli, gelato i tiramisù, dok su od mađarskih uvršteni Eszterhazy torta, kifli i Rigo Jancsi. Austrija je predstavljena s apfelstrudelom i linzer tortom.

S po dvije slastice na popis su još uvrštene i Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Tajland i Maroko, dok je niz zemalja i krajeva koji imaju po jednu uvrštenu slasticu.

Tako ćete na popisu još pronaći neizostavne slastice poput baklave, gulab jamuna, triflea, tres lechesa i Pavolove torte. Iz Švedske su zanimljivo, umjesto cimet rolica, uvrštene kardamom rolice.

Treba na kraju napomenuti kako na ovom slatkom popisu svoje mjesto nije pronašla niti jedna hrvatska slastica, a koje su još slatke delicije uvrštene na popis saznajte na ovoj poveznici.

Fotografija: Unsplash/Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.