Pavlova – torta o čijem se porijeklu još raspravlja

Prošli smo  tjedan u našoj rubrici Recept tjedna donijeli recept za Mini Pavlove torte, a sada otkrivamo i kada je nastala ova torta te tko ju sve prisvaja.

Legendarna Pavlova je torta čiji su glavni sastojak bjelanjci tučeni na poseban način, tako da je torta hrskava izvana, a meka iznutra. Ova je poznata torta ime dobila prema ruskoj prima balerini Anni Matveyevnoj Pavlovi. Pavlova je svoju karijeru započela početkom XX. stoljeća, a bila je jedna od najpoznatijih balerina i koreografkinja svoga doba.

Još se vode debate o tome tko je pravi autor ove torte. Jedna je teorija da je torta kreirana u Australiji ili Novom Zelandu, u čast Anni Pavlovi koja je te zemlje posjetila 1926. godine na svjetskoj turneji svoje plesne trupe. Obje zemlje imaju svoje razloge zašto smatraju da je Pavlova potekla upravo iz njihovih kuhinja. Druga pak teorija kaže da je porijeklo torte američko, bazirano na sličnoj torti koja se spravljala u Njemačkoj.

Tkogod bio u pravu, ova torta, najčešće nadjevena tučenim vrhnjem i svježim voćem, dosegla je kultni status. Zbog svoje je lagane teksture posebno prigodna u vrijeme ljetnih mjeseci. Ljeto nudi i raznovrsnost voća, pa tako i brojne načine ukrašavanja Pavlove.

Fotografije: Pixabay, Kate Bošković

Ispis
Ana Brkanlić
Ana Brkanlić

Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.