• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Svjetske slastice»Ne možete otići iz Turske bez da probate baklavu

Ne možete otići iz Turske bez da probate baklavu

Mirjana Bošković Smrekar 23 velj 2021 Svjetske slastice Leave a comment

Tko god je barem jednom posjetio Tursku, svakako je u toj zemlji isprobao neizostavnu slasticu – baklavu.

Baklava je tradicionalna turska slastica izrađena od slojeva tijesta koji se premazuju punjenjem izrađenim od sjeckanih oraha i zaslađenog sirupa ili meda. Uobičajeno se ova slastica nalazi u turskoj, iranskoj i arapskoj kuhinji, no i u brojnim kuhinjama diljem svijeta.

Prema povjesničaru Paulu D. Buellu riječ baklava potječe od mongolskog korijena baγla što znači vezati, zamotati, nagomilati. 

Iako povijest baklave nije dobro dokumentirana, vjeruje se kako je njezin današnji oblik razvijen u carskim kuhinjama palače Topkapı u Istanbulu.

Naša urednica Kate Bošković ispred kuhinje za slastice u Topkapi palači

Tradicionalno se baklava priprema u velikim plehovima, a prije samog pečenja tijesto se reže na pravilne paralelograme te se nakon pečenja prelijeva slatkim sirupom i ukrašava mljevenim orasima, no sve su dostupnije i popularnije i verzije s pistacijom. S obzirom na sastojke od kojih se izrađuje, baklava se dugo smatrala luksuzom te su ju mogli jesti samo imućni pa se tako dan danas u Turskoj može čuti uzrečica: „Nisam toliko bogat da svaki dan jedem baklavu“.

Pripremala se isključivo u svečanim prilikama, a danas je baklava dostupna svima tijekom cijele godine. Mnoge mediteranske zemlje imaju svoju verziju baklave.

Fotografije: Pexels, Unsplash, Jelena Bošković

baklava baklave istanbul orasi pistacija slatka baština svjetske slastice tradicionalne slastice 2021-02-23
Tags baklava baklave istanbul orasi pistacija slatka baština svjetske slastice tradicionalne slastice

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Proslave novih uspjeha bit će slađe uz ovu entermet tortu od malina i bijele čokolade

Sljedeći članak :

Kad vas svlada proljetni umor – jednostavni kolač od naranče za vraćanje snage

Povezani članci

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Mirjana Bošković Smrekar 02 ožu 2023
Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Mirjana Bošković Smrekar 01 velj 2023
Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Mirjana Bošković Smrekar 06 sij 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!