Ne možete otići iz Turske bez da probate baklavu

Tko god je barem jednom posjetio Tursku, svakako je u toj zemlji isprobao neizostavnu slasticu – baklavu.

Baklava je tradicionalna turska slastica izrađena od slojeva tijesta koji se premazuju punjenjem izrađenim od sjeckanih oraha i zaslađenog sirupa ili meda. Uobičajeno se ova slastica nalazi u turskoj, iranskoj i arapskoj kuhinji, no i u brojnim kuhinjama diljem svijeta.

Prema povjesničaru Paulu D. Buellu riječ baklava potječe od mongolskog korijena baγla što znači vezati, zamotati, nagomilati. 

Iako povijest baklave nije dobro dokumentirana, vjeruje se kako je njezin današnji oblik razvijen u carskim kuhinjama palače Topkapı u Istanbulu.

Naša urednica Kate Bošković ispred kuhinje za slastice u Topkapi palači

Tradicionalno se baklava priprema u velikim plehovima, a prije samog pečenja tijesto se reže na pravilne paralelograme te se nakon pečenja prelijeva slatkim sirupom i ukrašava mljevenim orasima, no sve su dostupnije i popularnije i verzije s pistacijom. S obzirom na sastojke od kojih se izrađuje, baklava se dugo smatrala luksuzom te su ju mogli jesti samo imućni pa se tako dan danas u Turskoj može čuti uzrečica: „Nisam toliko bogat da svaki dan jedem baklavu“.

Pripremala se isključivo u svečanim prilikama, a danas je baklava dostupna svima tijekom cijele godine. Mnoge mediteranske zemlje imaju svoju verziju baklave.

Fotografije: Pexels, Unsplash, Jelena Bošković

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.