Gulab Jamun

Izvorno pripremljen u srednjovjekovnoj Indiji, Gulab Jamun se danas često poslužuje na festivalima, rođendanima i velikim vjerskim i obiteljskim proslavama u južnoazijskim zemljama.

Gulab Jamun južnoazijska je slastica, izrazito popularna u Indiji, Mianmaru, Nepalu, Pakistanu, Bangladešu, Mauricijusu, Trinidadu i Tobagu, Gvajani, Surinamu te Jamajci. Tradicionalno se izrađuje od svježe zakiseljenog mlijeka te ukrašava sušenim orašastim plodovima poput badema kako bi se poboljšalo okus. Ova slastica u obliku kuglica prži se u dubokom ulju pri temperaturi od 148°C, a zatim se potopi u zašećereni sirup različitih okusa poput kardamoma ili šafrana.

Gulab Jamun izvorno je pripremljen u srednjovjekovnoj Indiji kao izvedenica krafni koje su srednjoazijski turski osvajači donijeli u Indiju.

Ova slastica se često poslužuje na festivalima, rođendanima ili velikim proslavama, kako obiteljskim tako i vjerskim. Postoji više varijanti Gulab Jamuna koje se od originala razlikuju okusom i izgledom.

Fotografija: Pixabay

Ispis
Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.