• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Svjetske slastice»Gulab Jamun

Gulab Jamun

Mirjana Bošković Smrekar 17 srp 2017 Svjetske slastice Leave a comment

Izvorno pripremljen u srednjovjekovnoj Indiji, Gulab Jamun se danas često poslužuje na festivalima, rođendanima i velikim vjerskim i obiteljskim proslavama u južnoazijskim zemljama.

Gulab Jamun južnoazijska je slastica, izrazito popularna u Indiji, Mianmaru, Nepalu, Pakistanu, Bangladešu, Mauricijusu, Trinidadu i Tobagu, Gvajani, Surinamu te Jamajci. Tradicionalno se izrađuje od svježe zakiseljenog mlijeka te ukrašava sušenim orašastim plodovima poput badema kako bi se poboljšalo okus. Ova slastica u obliku kuglica prži se u dubokom ulju pri temperaturi od 148°C, a zatim se potopi u zašećereni sirup različitih okusa poput kardamoma ili šafrana.

Gulab Jamun izvorno je pripremljen u srednjovjekovnoj Indiji kao izvedenica krafni koje su srednjoazijski turski osvajači donijeli u Indiju.

Ova slastica se često poslužuje na festivalima, rođendanima ili velikim proslavama, kako obiteljskim tako i vjerskim. Postoji više varijanti Gulab Jamuna koje se od originala razlikuju okusom i izgledom.

Fotografija: Pixabay

[print_link]

gulab jamun indija južnoazijske slastice slatka baština svjetske slastice 2017-07-17
Tags gulab jamun indija južnoazijske slastice slatka baština svjetske slastice

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Pancakes od crnog brašna

Sljedeći članak :

Radionica sirove hrane by Mihaela Devescovi na 5. BIO Marketu

Povezani članci

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Francuski klasik koji obožavamo: evo kako je nastao tarte tatin

Mirjana Bošković Smrekar 02 ožu 2023
Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Maritozzo: rimski desert koji se darivao mladenkama

Mirjana Bošković Smrekar 01 velj 2023
Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Galette de Rois: tradicionalna francuska slastica za blagdan Sveta tri kralja

Mirjana Bošković Smrekar 06 sij 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!