Crème brûlée

Karla Kovačić s bloga Sweet life by Karla u nedjelju je gostovala u našoj rubrici Život sa slasticama, a tom je prilikom s nama podijelila recept za crème brûlée.

Sastojci
  • 225ml mlijeka
  • 225ml slatkog vrhnja
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 120g šećera + za posip
  • par kapi vanilija ekstrakta/1 štapić vanilije
Pripreme

U zdjelicu stavite šećer, 2 jaja, 2 žumanjka i vanilija ekstrakt/štapić. Istucite žumanjke koristeći pjenjaču.

Stavite mlijeko i slatko vrhnje u lonac i zagrijavajte lagano miješajući sve dok ne dođe do vrenja. Dodajte smjesu od jaja i sve zajedno promiješajte.

Smjesu raspodijelite u 4-6 vatrostalnih zdjelica (zavisi o veličini). Ja sam s ovom količinom napunila 5 zdjelica. Stavite ih sve zajedno u veliku posudu za pečenje. Ulijte vodu sve dok ne dođe do 1/2 visine zdjelica. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 3 0min na 150 °.

Kada su gotovi smjesa bi trebala biti kao žele…i dalje ne previše čvrsta, ali ne smije biti vodenasta. Kada budu gotovi ohladite ih na sobnoj temperaturi barem pola sata prije stavljanja u hladnjak.

Moja preporuka je da šećer karamelizirate par minuta prije posluživanja na način da u još hladne posudice stavite šećer te ga rastopite brenerom. Na taj način karamelizirani šećer koji je na vrhu bude polu topao, a crème brûlée ispod njega hladan, meni je takav najbolji.

Kako bi se šećer ravnomjerno rasporedio, dodajte ga na ohlađenu ili još toplu pečenu kremu i protresite svaku posudicu te sa kuhinjskim brenerom karamelizirajte šećer. Ako nemate brener možete zagrijati gornji grijač u pećnici na najjače i stavite posudice na najgornju prečku nekoliko minuta. Šećer će se karamelizirati i rastopiti.

Fotografija: Sweet life by Karla

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.