Priprema božićnih slastica u društvu vaših najmlađih: u oblaku brašna i potocima čokolade nastaju najslađe uspomene

Priprema slastica s malom djecom veliki je izazov, ali i jedna od najslađih zajedničkih aktivnosti roditelja i djece. Mi smo saznali kako izgleda priprema u domovima naših blogerica.

Svima su nam dobro poznate scene klasičnih božićnih filmova u kojima svi članovi obitelji s osmijehom na licu sudjeluju u pripremi slastica. Međutim, znamo da se stvarni život uvelike razlikuje od ovih idealiziranih slika blagdana koje nam televizija donosi te neku djecu priprema kolača uopće ne zanima, najmanjima je uglavnom najzanimljivija igra s tijestom i brašnom, dok su djeca u pubertetu orijentirana na druge stvari. Unatoč tomu, sigurni smo da su svi već pronašli ulogu koju u ovo najljepše doba u godini imaju u svojim kućanstvima, bila ona dežurnog slastičara, zabavljača ili pak Grincha.

Provjerili smo kakva je situacija u domovima naših poznatih blogerica koje nas svakodnevno uveseljavaju novim receptima.

Fotografija: Lorena Mihelčić

Lorena Mihelčić, čiji nas blog Daj kolačić mami na iskušavanje šarenih recepata koje donosi, mama je dvojice zaigranih dječaka u dobi od 8 i 2 godine koji podjednako uživaju kako u izradi tako i u degustaciji slastica (u čemu ih u potpunosti razumijemo, moramo priznati). S obzirom na to da je Lorena naviknula da svakodnevno mora ribati zalijepljenu čokoladu ili pak usisavati brašno s poda, nered koji djeca mogu prouzročiti u kuhinji nimalo je ne brine.

Fotografija: Lorena Mihelčić

Naprotiv, ističe kako želi da se djeca zabave te steknu ljubav prema kuhanju, a otisci prstića na glazuri dodaju poseban štih kućnim slasticama. Lorena će ovih dana biti zauzeta izradom keksića za rodbinu i prijatelje, a njezin je savjet za izradu istih u društvu najmlađih: „Sve nesavršenosti su zapravo savršene kada rade mali vilenjaci. Sjajne glazure i ravne linije su out.”

Matejka Buča svojim nam blogom Like chocolate olakšava svakodnevne odluke što bi mogli pripremiti s obzirom na to da on sadrži kako recepte za kolače, tako i one za slana jela i zdravu hranu. Premda navodi kako je perfekcionist u njoj zadužen za kontrolu izrade slastica kako bi one ipak ispale jestive, veseli je što njezina djeca također uživaju u pripremi istih – kćer Neva obožava oblikovati keksiće, dok sinčić Dino, koji će uskoro napuniti tri godine, najviše voli dodavati sastojke i valjati tijesto. Šestogodišnja je Neva ljubiteljica čajanki za koje, zajedno s mamom, ispeče kekse, skuha čaj s medom te postavi stol. Keksi se u trenu pojedu, čaj uglavnom ostane netaknut, a stol postaje mjesto za igru – baš onako kako i treba biti, ističe Matejka te dodaje kako je „nered najmanji problem. Najvažnije mi je da oni uživaju, da zavole proces pripreme hrane (bilo koje vrste) i da budu ponosni na ono što su napravili.”

Nataša Pralica, na čijem ćete se blogu Natašine slastice u trenu inspirirati za izradu ovogodišnjih blagdanskih kolača, prije tri godine je na Youtubeu objavila video za Moto kekse u kojem su iste pripremala njezina djeca, naravno uz njezine upute. Sin će ovih dana napuniti 11 godina te dolaskom puberteta slabi njegov interes za slastice, no osmogodišnja kći, čiji je najdraži dio ukrašavanje kolačića, i dalje uživa u njihovoj izradi te ponekad i sama predloži da nešto zajedno naprave. Svima je poznato kako su mala djeca nestrpljiva, pogotovo kad se nečemu jako vesele, stoga se Nataša s osmijehom na licu prisjeća anegdote kad je njezin sin išao u prvi razred osnovne škole. Pripremali su kekse, a nakon što je odmah pojeo prva dva keksa koja je ukrasio, rekao je mami: „sada ti ukrasi ostale”.

Fotografija: Nataša Pralica

Nataša ističe da je za pripremu kolača s najmlađima najbitnija ugodna atmosfera: „Ne može s dječicom sve biti po špagi i uredno. Lako se na kraju kuhinja očisti i obriše. Što se može spasiti od kolačića učinit ćemo to, zagoreno baciti i nema problema. Ako smo opušteni i ne zamaramo se hoće li kuhinja biti prljava i hoće li keksići biti grbavi i slično, na taj način ćemo djetetu priuštiti stvaranje lijepih uspomena”.

Fotografija: Nikolina Jagić

Nikolina Jagić, čiji blog Nikolina’s kitchen među prvima otvaramo želeći isprobati neka nova jela za doručak, ručak ili večeru, mama je šestogodišnje Elle i četverogodišnjeg Maksa s kojima je kuhanje pravi izazov – Ella uživa u pranju, rezuckanju i guljenju, a Maks je oboružan hrpom pitanja što je zdravo, što nije, čemu što pomaže, gdje raste, i slično. Što se tiče izrade božićnih slastica, oboje vole mijesiti tijesto te izrađivati keksiće različitih oblika, a najdraži su im medenjaci i zvjezdice. Nikolina navodi kako je, kao i u svim životnim situacijama, teško ostati smiren kad u kuhinji vlada kaos prilikom priprema kolača s malom djecom. Smatra da nekad situaciju riješi bolje, nekad lošije, što je potpuno u redu i normalno. „Kada ne ide, pokušam im dati da rade nešto jednostavno vezano za kolače kako bih ja mogla obaviti ostalo. Ako ni to ne upali objasnim im da mami danas baš i ne ide i da se odu nešto igrati dok mama pokuša spasiti kolače kako bi ih oni poslije mogli papati”.

Fotografija: Nikolina Jagić

Nikolina će sa svojim najmlađima ove godine pripremiti jako malo kolača s obzirom na to da zbog sadašnje situacije s koronavirusom, kao i svi, nije u mogućnosti provesti blagdane u krugu šire obitelji i prijatelja, a svim roditeljima i ostalima koji ovih dana kreću u avanturu pripreme slastica s djecom savjetuje: „Izaberete što jednostavnije recepte i olakšajte si koliko god možete. Vi trebate uživati u tomu koliko i oni. Očekujte kaos i dječju zabavu, ne savršenstvo s filmova ili Instagrama. Sve je to jedan slatki dio života”.

Željka Macan Čičko ekonomistica je, food kreativka s bloga Šparhet i mama blizanaca Marka i Luke. Dječaci će u veljači proslaviti treći rođendan stoga ne čudi da su im modlice trenutno najzanimljivija igračka, uživaju u izradi slastica koje uključuje njihove prstiće i tijesto, a za razliku od prošle godine, keksići u čijoj izradi pomažu počeli su dobivati konkretne oblike. Premda kroz smijeh navodi da njezina kuhinja nakon pripreme hrane s dječacima izgleda kao poslijeratna zona, sve to ipak ima svoje čari – veselje koje pršti iz djece je neprocjenjivo.

Fotografija: Željka Macan

Željkin zlatni savjet za slatku pripremu kolača uz pomoć najmlađih članova obitelji glasi: „Puno, puno, puno strpljenja i još više vremena. Ako želite djecu uključiti u izradu kolača, ali istovremeno želite imati i kolače koji lijepo izgledaju, dajte im njihov dio tijesta od kojeg će oni raditi svoje kolačiće. Ispecite ih kakvi god bili, oni će ih s oduševljenjem pojesti, a gostima poslužite svoju verziju. Za kraj, ali ne i manje važno, kad postane teško sjetite se zašto to radite; ta radost i oduševljenje što oni mogu vama pomoći prilikom izrade nečega je neprocjenjiva”.

Stoga, baš kao što naše blogerice kažu, u pripremu slastica s najmlađim članovima vaše obitelji krenite strpljivo, odvojite dovoljno vremena, prilagodite vrstu kolača koju radite njihovom uzrastu te zanemarite nered i količinu prljavog suđa koja nakon toga ostaje. Jednog dana kada djeca već budu velika i samostalna i vama i njima ovi slatki zajednički trenuci stvaranja slatkih zalogaja za obitelj i prijatelje bit će neprocjenjiva božićna uspomena.

Opustite se, pecite, pjevajte, plešite i uživajte – to nam je toliko potrebno, osobito ovih blagdana.

Naslovna fotografijaa: Željka Macan

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.