Željka Macan: „Snježni ili brašnasti, sigurno ćemo imati bijeli Božić“

Na našem smo portalu već donijeli nekoliko njezinih recepata, a sada vam donosimo i intervju u kojem Željka Macan otkriva sve detalje o svojoj blogerskoj karijeri.

Ove jeseni listi naših suradnika blogera dodali smo još jedno ime – ono Željke Macan, mlade majke jednogodišnjih blizanaca koja je svoj porodiljni iskoristila na vrlo kreativan način. Naime, vrijeme koje je provela sa svojim dječacima iskoristila je, osim za stvaranje nezaboravnih uspomena s njima, i za stvaranje svog bloga Šparhet. Istraživala je, osmišljavala recepte, pekla i fotografirala i sve to dijelila na svom blogu.

Njezina slatka priča nastavila se, smanjenim intenzitetom i nakon povratka s porodiljnog – Željka tako sada slobodne trenutke koristi za planiranje aktivnosti vezanih za blog. Vikendi su sada njezino vrijeme kada stvara nove slatke čarolije koje, osim sa čitateljima svog bloga, dijeli i s čitateljima portala Slatkopedija.

Njezini slatki blizanci, pak, potaknuli su je i na osmišljavanje posebne rubrike za bebe u kojoj među ostalim donosi i slatke recepte prilagođene najmlađima.

Koju slasticu njezini dječaci najviše vole, kako izgleda vođenje bloga uz dvojicu živahnih sinova i koje su njezine tajne uspješne pripreme božićnih kolača, ispričala je u razgovoru za naš portal.

Vaša blogerska priča započela je relativno nedavno, a iza svega stoje vaši blizanci. Možete li nam malo pobliže opisati kako je sve počelo i zašto ste se odlučili zaploviti blogerskim vodama?

Oduvijek sam voljela peći kolače i priprema slastica je nekako uvijek bio moj „obiteljski“ zadatak, bilo dok sam živjela s roditeljima ili sada kad se nedjeljom nastojimo svi okupiti oko obiteljskog stola kod mame i tate. Sve je počelo prije nepunih godinu dana, dok sam još bila na porodiljnom. Trebalo mi je malo vremena da se dečki i ja uhodamo i ulovimo neki ritam. Ubrzo, nakon što su se stvari posložile, trebalo mi je nešto što će biti samo za mene, svojevrsni ispušni ventil. S vremenom sam počela sve više peći, kuhati, isprobavati i fotografirati to…sve je to pomalo vodilo prema novogodišnjoj odluci za 2019. – pokretanje bloga, na kojem ću to sve ovjekovječiti.

Zašto ste svom blogu dali baš ime Šparhet?

Bilo je nekoliko naziva o kojima sam razmišljala, ali se na kraju, u kojem god smjeru krenula razmišljati sve svelo na šporet (štednjak, op.a.) – bilo da kuham ili pečem… Malo sam tražila koje sve izvedenice te imenice postoje i odluka je pala na Šparhet – mislim da je lako pamtljiv, a svima razumljiv.

Koliko vremena uz dvoje male djece, uopće stignete posvetiti blogu i koji vam je najdraži dio vođenja bloga – je li to priprema slastica, dekoriranje, fotografiranje ili priprema objave?

Dok sam bila na porodiljnom imala sam puno više vremena za proučavanje recepata, istraživanje novih namirnica…Prije nekoliko mjeseci sam se vratila na posao, pa je sada vrijeme koje mogu posvetiti blogu, uz sve ostale svakodnevne obveze, dosta ograničeno. Prednost tog nedostatka vremena je da sam sada puno organiziranija, tijekom tjedna radim plan što ću pripremati za vikend, koji recept isprobavati. U glavi već napravim neku skicu kako bih htjela da fotografije izgledaju, koje detalje ću koristiti, tako da nije ni to tako loše;  kako se kaže, svako zlo za neko dobro. Očekivani odgovor bi trebao biti da mi je najdraži dio priprema kolača, ali sam samu sebe iznenadila kada sam shvatila koliko me veseli dekoriranje i fotografiranje. Kada na fotografiju uspijem pretočiti ideju iz svoje glave, mojoj sreći nema kraja.

Kako birate slatke recepte koje ćete objaviti na blogu i odakle crpite inspiraciju za svoje slatke objave?

Kod mene to s receptima i objavama ide nekako kao i s ljudima  – ili kliknemo ili ne. Cjelokupna priča u meni mora probuditi emociju, stvoriti osjećaj zadovoljstva i ponosa. Ima jako puno recepata koje sam isprobala, natipkala, fotografirala…ali još uvijek nisu objavljeni. Neki od njih su i kompliciraniji, dosta sam truda i vremena uložila u njihovu pripremu, ali kad sam sve zbrojila i stavila u objavu, jednostavno mi to nije bilo „to“.

Jeste li oduvijek bili zaljubljeni u pripremu slastica ili se ta ljubav naknadno pojavila?

Od kad znam za sebe jako volim jesti slatko, tako da je i priprema kolača počela još u fazi kad nisam mogla većinu namirnica dohvatiti bez da se popnem na stolicu. Na početku su to bili obični biskviti premazani pekmezom; u nedostatku pekmeza i šećer u prahu je bio dobar . S vremenom sam savladala  čokoladne glazure i ostale komplicirane stvari.

Na svom blogu imate i rubriku za bebe u kojoj, među ostalim, donosite i slatke recepte prilagođene bebama. Koje su to slatke kombinacije koje vaši blizanci posebno vole i jeste li ih sami osmislili ili ste imali pomoć sa strane?

Nisam mama koja djeci ne daje kupovne kašice, ali sam pokušavala kad god je bilo moguće pripremiti im obrok od domaćih, svježih namirnica. Imala sam sreću da i mama i svekrva imaju vrt i redovito su me opskrbljivale svježim povrćem i voćem pa mi je bilo žao to ne iskoristiti. Kad smo došli do 3 obroka dnevno, pa tako sedam dana u tjednu, shvatila sam da ipak nisam dovoljno kreativna i potražila sam savjete drugih majki koje su okupljene u različitim grupama na internetu. Tako sam pronašla izvor za mnogo novih recepata. Dobar dio recepata je nastao iz slučajnih kombinacija ili metoda – što imamo doma, to miksamo danas. Dečki obožavaju banane, u svim kombinacija, pa su tako nastale palačinke s bananom i zobenim pahuljicama i keksi u sličnoj kombinaciji, to im je definitivno jedan od favorita koji uvijek može popraviti dan.

Svi smo u velikim pripremama za Božić. Kako to kod vas izgleda, sudjeluju li vaša dječica u izradi božićnih slastica i bude li brašna po cijeloj kuhinji?

Prošle sam godine kolače napravila bez njihove „pomoći“ u kuhinji, ali mislim da će ove godine to biti teško. Vrlo su znatiželjni i vole biti uključeni u sve što radim, tj. žele pomoći. I sami stalno nešto miksaju ili kako oni kažu „kukaju“, a i u vrtiću je kuhinja jedna od najdražih igrački. Na popisu božićnih kolača imamo jedan recept za kekse pa ćemo okušati sreću u rukovanju s modlicama. Snježni ili brašnasti, kako god, sigurno ćemo imati bijeli Božić.

Imate li već složen popis za božićnu izradu slastica? Postoje li slastice bez kojih vam Božić ne može proći ili svake godine smišljate nešto novo?

Naravno, zadnjih mjesec dana polako slažem popis kolača. Svatko od ukućana ima svoje želje, pa je potrebna kombinacija kremastih, suhih, voćnih, s makom…koja će zadovoljiti svačije nepce.

Kuglof od naranče je neizostavan dio svakog okupljanja u našoj obitelji, posebice za Božić. Na popisu božićnih kolača uvijek se nađu i čokoladne raspuklice koje domu daju onaj poseban „blagdanski miris“. Neizostavan dio blagdanskog stola svakako je orehnjača, ali dirigentsku palicu za njenu izradu i dalje u rukama drži moja majka pa je to njen zadatak. Uz ove „suhe“ obavezno idu i neki kremasti kolači, najčešće čokoladni.

Na našem smo portalu već donijeli neke vaše recepte, no puno toga nas još čeka. Otkrijte našim čitateljima – što još mogu očekivati od vas, kakve ćete nam recepte donijeti?

Kako sam već spomenula, vremena za pripremu kolača imam sve manje, pa će recepti zasigurno biti sve jednostavniji . Kao i uvijek, orijentirat ću se na namirnice koje su dostupne i poznate svima ili one koje su dostupne , ali možda nisu toliko poznate kod nas. Naravno, naći će se tu i pokoji kompliciraniji recept, za kojeg je potrebno barem desetak minuta da ga pročitaš.  

I za kraj – imate li neki savjet za naše čitatelje, kako da izbjegnu blagdansku nervozu u pripremi slastica?

Ako ste odlučili raditi nekoliko vrsta kolača, nemojte izabrati sve nove recepte, koje nikad do sada niste radili. Velike su šanse da nešto pođe po zlu i stvori nervozu koja vam nije potrebna u ovo blagdansko vrijeme.

Također, organiziran i precizno sastavljen popis za kupovinu je čuvar vašeg vremena i živaca.  Sastavljanje takvog popisa po receptima iziskuje puno vremena, ali će kasnije, kada krenete s peckanjem kolača sigurno biti lakše nego da usred pečenja shvatite da vam nedostaje ½ praška za pecivo ili 100 g čokolade koju je netko kriomice po noći pojeo.

Fotografije: Šparhet

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.