Nataša Pralica: “Uz strpljenje i ljubav svaki kolač mora uspjeti”

Natašine slastice jedan je od najpopularnijih slatkih blogova u Hrvatskoj. O njegovim počecima, najvećim uspjesima i budućim planovima pričali smo s njegovom autoricom Natašom Pralicom.

Nataša Pralica je prije pet i pol godina pokrenula slatki blog – tada pod imenom Kolaci.biz, a danas poznatiji kao Natašine slastice. U trenutku pokretanja bloga nije mogla ni slutiti koliki će uspjeh postići i koliki će broj pratitelja privući. Danas je njezin blog omiljena adresa mnogim ljubiteljima slastica u potrazi za provjerenim, kvalitetnim i detaljnim receptima.

Kako se pojavila ideja za pokretanje bloga?

Budući da mi je suprug dugi niz godina u internet svijetu, predložio mi je da pokrenem ovaj blog sa slasticama jer sam zbog trudnoće ostala bez posla i imala sam više vremena. Tako sam počela svoju veliku ljubav prema slastičarstvu dijeliti sa drugima, objavljujući recepte i dekoracije.

Koji je točan naziv bloga – Kolači.biz ili Natašine slastice?

Ne razmišljajući baš puno započela sam blog s Kolaci.biz jer to je nešto vezano za ono što objavljujem. S vremenom sam počela mijenjati naziv kako na blogu, tako i na društvenim mrežama u Natašine slastice. Zapravo primjetila sam da me dosta ženica prepoznaje kao Natašu i zato mislim da je puno jednostavnije da se tako i blog zove, a www.kolac.biz neka ostane web adresa.

Gdje pronalazite ideje za kolače koje pripremate?

Ideje za kolače pronalazim svugdje, ali zaista svugdje. Kada mi netko nešto preporuči rado pripremim, od kolegica blogerica isprobam i preporučim, listajući neki časopis, bilježnice mojih baka i mame su često korištene, bude tu i nekih mojih kombinacija itd…

Kolika je dnevna posjećenost Vašeg bloga i Youtube kanala?

Blog u prosjeku bilježi oko 10.000 dnevnih dolazaka, a YouToube kanal oko 8.000 pregleda. Moram samo spomenuti da prije blagdana bude velika potražnja za receptima, tako da me tada brojke razvesele. Recimo pred Božić je blog u danu bilježio i preko 40.000 dolazaka, ostala sam pozitivno iznenađena i sretna što mi žene vjeruju.

Kakva iskustva imate u komunikaciji s pratiteljima Vašeg bloga? Kakve su njihove reakcije na Vaš blog?

Moram priznati da me pratitelji sve više oduševljavaju. Često mi pišu toliko pozitivno, da se rado vraćaju na blog, kako su puno naučili od mene, da iščekuju nove recepte… Dešavalo mi se nekoliko puta u gradu da me prepoznaju i hvale moj rad, na šta sam znala ostajati ukopana na mjestu pitajući se „pa kako su me prepoznali“, kao da nisam toga svjesna. Moji rođaci i prijatelji mi govore da u raznim dijelovima Hrvatske u slučajnim razgovorima nadođu kako me ljudi prate. To sve je za mene jedan „veliki“ vjetar u leđa da se još više potrudim i pružim ljudima ono što ih zanima.

Imate dvoje relativno male djece. Uz brigu o djeci, koliko Vam vremena ostaje za bavljenje slasticama?

Da, dobro ste primijetili, imam dvoje malene dječice koja dosta traže pažnju, tako da to nekada teško funkcionira. Donedavno sam i radila kao slastičar i veliki dio dana sam bila na poslu, teško je bilo uz to baviti se djecom i blogom. Sada sam si posložila neke stvari u životu i više ne radim jer dok su djeca u školi i vrtiću imam vremena za blog, a drugi dio dana sam s njima.

Na Youtube kanalu se može vidjeti i da Vaša djeca povremeno sudjeluju u izradi slastica. Kako je do toga došlo? Jesu li se oni samoinicijativno uključili u to odnosno pokazuju li interes za izradu kolača?

Moja dječica često nešto pomažu u kuhinji meni i mom suprugu. Inače moj suprug veoma voli kuhati, isprobavati nova jela, dok ja pripremam slastice. Djeca valjda vide od nas i žele se priključiti.

Neko vrijeme ste radili u jednoj slastičarnici. Jeste li možda nakon toga razmišljali o otvaranju vlastite slastičarnice?

Slastičarnica je bila moje jedno novo iskustvo u kojem sam zapravo uživala, ali mi je počelo smetati što sam zbog puno posla znala ostajati čak i po cijele dane, što mi nikako nije odgovaralo. Otvoriti slastičarnicu, to je jedno veliko odricanje, tako da nemam te ambicije.

Od koga ste naučili raditi kolače?

Mogu reći da se u meni stvorila jedna velika ljubav prema slastičarstvu, tako da sam se sama učila svemu na sve moguće strane, samo sam istraživala i rovala svugdje jer kada te nešto toliko zanima, naučit ćeš. U slastičarstvu inače stalno ima nekih inovacija, tako da stalno ima mjesta i učenju. Primjetila sam da dosta slastičarnica u Hrvatskoj nisu baš u korak s vremenom i ne prate neke inovacije, što je zapravo šteta zbog mogućeg njihovog napredovanja.

Koju slasticu najradije pripremate, a koju najradije jedete?

Volim sve što je kremasto i ukusno, ali nemam nekog favorita, jer ima ih dosta.

S kojom slasticom slavite važne životne uspjehe, a koja Vam predstavlja utjehu u teškim životnim trenucima?

Isto tako imam nekoliko recepata koje često preporučujem, kada me pitaju za savjete, kao recimo: Milka torta, Odlična čokoladna torta, Nugat torta, Monte torta, Nesquik torta… Ima tu i kolača kao recimo veoma ukusna mađarica za koju sam snimila video da olakšam domaćicama pripremu. Trenutno mi je dosta popularan recept za super brzi kolač s pudingom koji se ne kuha. Inače ga imam duže vrijeme na blogu, a od kada sam snimila video zainteresiranost je porasla.

Čije kolače najradije jedete – vlastite ili pak one koje pripremi netko iz Vaše okoline?

Volim rado isprobati kolače koje netko drugi pripremi, tako dobijem preporuku i recept za nešto novo. Volim naravno papati i svoje kolače, samo što onda ponekad nemam granicu što baš i nije dobro, moram poraditi na tome.

Imate li neke anegdote iz kuhinje – neke smiješne situacije kojih se često sjetite?

Trenutno se ne mogu sjetiti nečeg posebnog, ali zna biti interesantno na snimanju kada se zapetlja jezik ili nešto pogrešno kažem, uglavnom kada se video montira onda se vide bolje neki smiješni detalji.

Koji su Vaši daljnji planovi, imate li u planu uskoro objaviti i vlastitu slatku kuharicu?

Prije nekih dvije godine objavila sam knjigu u elektronskom obliku i od tada sam dobijala puno upita za knjigu u tiskanom obliku koju još nemam. Na žalost, nedostatak vremena mi nije dozvoljavao da se pozabavim takvom knjigom, ali u budućnosti će svakako i ona doći na red.

I za kraj, biste li našim čitateljima dali neki savjet koji je Vama najkorisniji u pripremi kolača?

Koristan savjet za uspješan kolač bi bio: naoružajte se strpljenjem, uložite ljubav u pripremu i kolač će vam sigurno uspjeti.

Fotografija: Natašine slastice

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.