Alicina torta od lješnjaka i čokolade

Nakon što je s nama i prošle godine podijelila recept za bajkovitu tortu koju je pripremila za rođendan naše suradnice Alice Bjeli Duduković, Ana Prša i ove nam je godine otkrila čime je zasladila proslavu i ponovno nas oduševila.

Sastojci
(za tortu promjera 22 cm)
Biskvit
  • 2 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 90 g mlijeka
  • 65 g ulja
  • 40 g mljevenih tostiranih lješnjaka
  • 10 g kakaa
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 bjelanjka
  • prstohvat soli
Choux
  • 60 g mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 25 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 35 g glatkog brašna
  • 1 jaje
Hrskava korica
  • 20 g brašna
  • 20 g šećera
  • 15 g maslaca
Krema od lješnjaka
  • 100 g slatkog vrhnja
  • 215 g mlijeka
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 25 g glatkog brašna
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 150 g paste od lješnjake
Krema od tamne čokolade
  • 40 g vode
  • 150 g šećera
  • 9 žumanjaka
  • 300 g tamne čokolade 70%
  • 600 g slatkog vrhnja
Ganache
  • 100 g slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade 54%
Priprema
Biskvit

Žumanjke miksajte sa šećerom nekoliko minuta, dodajte mlijeko, ulje i lješnjake pa promiješajte. Kakao, brašno i prašak za pecivo prosijajte pa dodajte smjesi. Miksajte dok se ne sjedini.

Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u snijeg pa ga dodajte gornjoj smjesi, lagano miješajte pomoću špatule, kako ne bi izbili sav zrak iz snijega. Smjesu izlijete u kalup promjera 22 cm kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 170°C cca 30 minuta. Probajte čačkalicom. Ako je čačkalica suha nakon što je ubodete u biskvit, biskvit je pečen. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i prerežite na dva dijela. 

Choux

Mlijeko, šećer, maslac i sol stavite kuhati dok ne zakipi, maknite s vatre, dodajte brašno i promiješajte, vratite na vatru i pržite minutu. Kratko ohladite pa dodajete jaje i miksajte još nekoliko minuta. Prebacite u slastičarsku vrećicu pa istiskujte na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje male puslice. Pazite da ostavite mjesta između jer će narasti tijekom pečenja. Količina je dovoljna za dvadesetak komada.

Hrskava korica

Od maslaca, šećera i brašna zamijesite tijesto. Razvaljajte između 2 papira za pečenje, ohladite pa režite krugove  malo veće nego što ste istisnuli puslice. Stavite ih na puslice te stavite sve zajedno peći na 180°C 10 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 150°C pa pecite još cca 10 minuta. Ohlađenim krafnicama na dnu izbušiti male rupice kroz koje ćete ih kasnije puniti kremom.

Krema od lješnjaka

Istucite slatko vrhnje u šlag.

Pola količine mlijeka zakipite s vanilijom. U ostatku mlijeka razmutite šećer, brašno i jaje pa dodajte to u zakipljeno mlijeko. Miješajući kuhajte dok ne zakipi. Zatim smanjite vatru i kuhajte još minutu. Maknite s vatre i dodajte pastu od lješnjaka pa dobro izmiješajte. Kremu ohladite te u ohlađeno umiješajte tučeno slatko vrhnje.

Kremu stavite u slastičarsku vrećicu pa punite krafnice od dolje.

Krema od tamne čokolade

Vodu i šećer stavite u lončić i pustite da kipi do 121°C.

Žumanjke stavite u mikser pa ih kratko izmiksajte.

Kada je šećerni sirup gotov, upalite mikser sa žumanjcima pa pažljivo ulijevajte sirup u žumanjke. Miksajte cca 5-7 minuta, smjesa će se udvostručiti.

Čokoladu otopite, dodajte je žumanjcima pa izmiješajte pomoću špatule.

Slatko vrhnje istucite do pola pa trećinu dodajte u smjesu jaja i čokolade i dobro izmiješajte. Dodajte i ostatak slatkog vrhnja pa ga lagano, pomoću slastičarske špatule umiješajte u kremu. 

Slatko vrhnje zakipite pa prelijte preko usitnjene čokolade.Ostavite minutu do dvije da se čokolada otopi pa dobro izmiješajte.

Slaganje

Tortu je potrebno slagati u kalupu. Na prvi biskvit izlijte polovicu čokoladne kreme, zatim u nju utisnite choux (koji ste prethodno napunili kremom od lješnjaka). Od dobivenih 20 komada, nekoliko ih je netragom nestalo pa je za tortu 15 komada bilo dovoljno. Zatim sve prekrijte ostatkom čokoladne kreme i poravnajte. Na čokoladnu kremu nanesite ostatak kreme od lješnjaka, opet poravnajte i poklopite biskvitnom korom. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se ohladi.

Skinite kalup s torte pa je premažite ganacheom.

Ukrasite po želji.

Ja sam koristila crumble od lješnjaka (ali i mljeveni lješnjaci su ovdje pun pogodak) i male svinjice koja sam napravila od šećerne mase.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.