Torta Alica

Naša Ana Prša pripremila je bajkovitu tortu za proslavu rođendana naše Alice Bjeli Duduković.

Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Badem biskvit
  • 1 žumanjak
  • 50 g šećera
  • 50 g badem brašna
  • 20 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 30 g vode
  • 30 g mlijeka
  • 1 bjelanjak
  • prstohvat soli
Mak biskvit
  • 3 žumanjka
  • 80 g maslaca
  • 130 g šećera u prahu
  • 1 žlica brašna
  • 200 g maka
  • 120 g mlijeka
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
Krema
  • 160 g mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 30 g šećera
  • 1 žlica brašna
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 150 g bijele čokolade
  • naribana korica limete
  • 300 g slatkog vrhnja
Krema za premazivanje torte
  • 150 g mascarpone sira
  • 25 g šećera u prahu
  • 50 g slatkog vrhnja
Žele
  • 150 g pirea od kupina
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 vrećica želatine u prahu
Priprema
Žele

Želatinu napraviti prema uputi s vrećice: sadržaj vrećice promiješati s pet žlica hladne vode i ostaviti da nabubri. Za to vrijeme zakuhati pire od kupina sa šećerom i vanilin šećerom. Nabubrenu želatinu otopiti na vatri, ali paziti da ne zakuha. Otopljenu želatinu uliti u još topli pire od kupina i promiješati. Smjesu zatim uliti u dvije jednake zdjelice ili kalupe (paziti da su manjeg promjera od torte) koje ste prije obložili prozirnom folijom. Folija će pomoći da žele kasnije lakše izvadite iz posudica. Staviti u hladnjak na par sati da se ohladi i stegne.

Krema za tortu

Mlijeko, žumanjke, šećer, vanilin šećer i brašno dobro izmiješati i staviti kuhati. Dodati naribanu koricu limete i nastaviti miješati dok krema ne zakipi i ne zgusne se. Maknuti s vatre i umiješati nasjeckanu bijelu čokoladu. Ako smatrate da će vam korica limete smetati u kremi zbog teksture, kremu samo propasirajte.

Zatim ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi, umiješajte u kremu slatko vrhnje, koje ste prethodno do pola izradili.

Badem biskvit

U jednoj posudi istući bjelanjak s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. U drugoj posudi pjenasto istući žumanjak sa šećerom, dodati vodu i mlijeko te bademovo i glatko brašno s praškom za pecivo te izmiksati. Na kraju pažljivo umiješati snijeg u smjesu.

Smjesu izliti u kalup koji je prethodno obložen papirom za pečenje ili premazan maslacem i posipan brašnom.

Biskvit peći na 170°C desetak minuta.

Tijesto od maka

U jednoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg. U drugoj žumanjke pjenasto istući sa šećerom, vanilin šećerom i maslacem sobne temperature. Zatim dodati mlijeko, brašno, prašak za pecivo i mak te dobro izmiksati.  U smjesu maka lagano umiješati snijeg.

Smjesu podijeliti na dva dijela te ispeći dva biskvita od maka. Peče se petnaestak minuta na 170°C.

Krema za premazivanje torte

Mascarpone sir izmiksati sa šećerom u prahu. Slatko vrhnje istući do pola te ga umiješati u smjesu sira.

Slaganje torte

Kako bi vam bilo lakše, poželjno je tortu filati u kalupu. Na prvi biskvit maka staviti polovicu kreme od bijele čokolade, u nju utisnuti jedan žele od kupine, malo poravnati kremu i premazati je i preko želea. Na to staviti badem biskvit, pa na njega drugi dio kreme od bijele čokolade.  I u ovaj dio kreme utisnuti drugi žele od kupina te poravnati kremu. Na vrh staviti biskvit od maka. Tortu ostavite par sati u hladnjak.

Kad je sprema za ukrašavanje, skinite kalup s torte te je premažite kremom.

Ukrasite po želji. Ovaj put bila je vrlo nježna dekoracija, malo bobičastog voća, pokoja puslica i listići mente.

Fotografije: Alica Bjeli Duduković i Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.