Žele i mousse od jagoda

Prošli tjedan smo vam donijeli recept za desert od jagoda u čaši koji potpisuje Lidija Osmak, a danas su se jagode ponovno našle kao dio slastice u čaši – ovaj put recept su s nama podijelile sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.

Sastojci
(za 4 čaše ca. 350 ml)
  • 500 g jagoda
  • 5 listića želatine
  • 1 vanilin šećer
  • 125 g bijele čokolade
  • 1 jaje (M)
  • 1 žumanjak (M)
  • 2 velike žlice šećera
  • malo bijelog ruma
  • 250 ml slatkog vrhnja
Priprema

Jagode oprati, očistiti i pirirati. Tri listića želatine natopiti u hladnoj vodi. Pola pirea od jagoda zajedno s vanilin šećerom ugrijati i u njemu otopiti želatinu. Jednu posudu napuniti sa soli ili rižom i u nju u koso položiti čaše za desert. Raspodijeliti pire na 4 čaše. Ostaviti da se hladi i želira najmanje 2 sata.

Za mousse, bijelu čokoladu otopiti na pari ili mikrovalnoj, ostaviti po strani. Jaje, žumanjak i šećer kremasto izmutiti na pari, skloniti s izvora topline i umiješati otopljenu čokoladu. S rumom aromatizirati (ne mora se stavljati tko ne voli ili ne želi alkohol u desertu). Umiješati ostatak pirea od jagoda u masu od jaja i bijele čokolade.

Dva listića želatine natopiti u hladnoj vodi. Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti snijeg. Želatinu otopiti na pari, dodati 2-3 žlice tučenog slatkog vrhnja i dobro sjediniti te sve zajedno umiješati u ostatak vrhnja. Pjenjačom sjediniti slatko vrhnje s prethodnom masom te mousse kremu raspodijeliti po čašama. Ostaviti da se hladi i želira najmanje 2 sata.

Dekoracija po želji. Ja sam dekorirala s jednim macaronsom, tučenim slatkim vrhnjem, jagodama i čokoladnim loknicama u zelenoj boji.

Fotografije: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.