Ekskluzivno za naš portal autorica bloga Gurmanka otkriva svoj identitet

Iako blog Gurmanka postoji već tri godine, njegova je autorica ostala tajanstvena sve do sada kada je svoj identitet odlučila ekskluzivno otkriti čitateljima našeg portala.

Za blog Gurmanka, koji na Facebooku broji oko 25.000 pratitelja, sigurno ste već čuli. Predivni i inspirativni slatki recepti kojima ovaj blog obiluje privukli su veliki broj čitatelja i ljubitelja dobrih slastica. Pa iako je u hrvatskim internetskim vodama prisutan već tri godine, do sada se nije znalo tko stoji iza ovog bloga. Međutim, autorica bloga Lidija Osmak u razgovoru za naš portal odlučila je otkriti svoj identitet i konačno pokazati tko izrađuje sve te ukusne torte i neodoljive kolače.

S Lidijom smo, osim o tomu zašto je dosad skrivala svoj identitet, razgovarali i o mnogim drugim, slatkim temama, a što nam je otkrila saznajte u nastavku ovog teksta.

Kada je pokrenut blog Gurmanka i kako se uopće rodila ideja za pokretanje bloga?

Blog Gurmanka pokrenula sam u listopadu 2015. godine na nagovor mojih kćeri koje su vidjele kako uživam u svom malom svijetu slastica, ali još i više u prezentaciji i fotografiji svojih pogača i kolača. Mnogo jednostavnije mi je bilo prijateljicama dati link svog bloga nego odgovarati na pojedinačne upite o raznim receptima. Blog mi je ujedno donio i mnoga nova poznanstva te nekoliko pravih i iskrenih prijateljstava.

Zašto je blog dobio naziv Gurmanka?

O imenu bloga dugo sam razmišljala jer ga nisam željela vezati isključivo uz slastice. Moja ljubav prema igri s tijestom traje već duže vrijeme i ništa me ne smiruje bolje od rada s tijestom bilo da se radi o raznoraznim sitnim kolačićima ili o kruhu za koji možete na mojem blogu pronaći mnogo dobrih i isprobanih recepata. Ime Gurmanka mi se nametnulo samo od sebe baš zbog te moje strasti i ljubavi prema hrani općenito.

Iako je vaš blog privukao veliki broj pratitelja na Facebooku (oko 25.000), vi ipak niste otkrili svoj identitet čitateljima. Kako to da ste odlučili ostati anonimni i mislite li u budućnosti to promijeniti i otkriti čitateljima svoj identitet?

Iako sam kroz ovih nekoliko godina stekla vjerne i drage pratitelje, nisam im nikada otkrila svoj identitet. Ovaj blog smatram i gledam kao svoj hobi, kao nešto što me usrećuje i nisam se željela nametati i promovirati na bilo koji drugi način. Možda je vrijeme da sada kažem nekoliko rečenica o sebi. Zovem se Lidija Osmak, imam 47 godina i živim u Zagrebu, udana sam žena, majka dviju predivnih studentica Lucije i Katarine na čiju inicijativu je i počela ova moja mala slatka priča. Kolače pečem isključivo za svoju dušu i za ljubav mojih ukućana, a ponekad i susjeda koji vrlo rado uskoče kada se stvore neki „viškovi“.

Vaš je blog ispunjen slatkim receptima za torte, kolače i peciva. Odakle crpite inspiraciju za sve te slatke recepte?

Inspiraciju za sve što pečem crpim odasvud, veliki dio iz stare vremešne bilježnice koju možete vidjeti na mojim fotografijama, a pripadala je majci mojeg muža. Upravo ona, Slavonka velikog srca i iskrenog osmijeha bila mi je velika učiteljica i uzor na samim počecima. Uz to lutala sam bespućima interneta i tamo pronalazila fantastične ideje i recepte. Kada bih pronašla nešto interesantno nisam mogla dočekati sljedeći dan da isprobam i ako treba prepravim novi recept tako da prvenstveno ja budem zadovoljna njime, a onda i sve drage prijateljice koje prate moj blog.

Imate li omiljeni sastojak za izradu slastica? A neki možda koji izbjegavate i s kojim ne volite raditi?

Bitno mi je da radim slastice s kvalitetnim sastojcima, između ostalog domaćim voćem i nastojim kada imam sezonskog voća napraviti i domaće džemove za moje kolače.

Odgovor na Vaše pitanje o namirnici ili kolaču koji izbjegavam je svakako kuhano tijesto koje mi je neophodno za izradu omiljenih princes krafni. Isprobala sam mnogo raznih recepata, ali jednostavno nisam bila zadovoljna ni sa jednim, osobito kada sam shvatila da se prodaje vrlo dobro tijesto koje treba samo napuniti glatkom finom kremom i savršene princeze su na našem stolu.

Koja je vaša omiljena božićna slastica i imate li neku priču vezanu za nju?

Teško je odgovoriti na pitanje o omiljenoj božićnoj slastici, podjednako uživam u izradi sitnih kolačića kao i u pečenju raznih kuglofa. To je slastica koja svakom stolu podari onaj svečani blagdanski duh te nas odvodi u prošlost i vremena kada su najdraže grube ispucale ruke radile upravo taj kolač jer u prošlim se vremenima živjelo teško, a taj jednostavni kolač je uvijek nekako uspijevao izmamiti osmijeh na naša dječja lica.

Kada se uopće pojavila vaša ljubav prema pripremi slastica i sjećate li se koja je prva slastica koju ste pripremili?

Kolače sam voljela oduvijek, a sama sam ih počela intenzivnije pripremati kada sam pronašla u svojem životu malo više vremena za sebe. Jednostavno uživam u traženju ideja, a dok ih pečem već razmišljam o fotografiji te kako ih što ljepše prezentirati mojim dragim prijateljima. Obilazim mnoge sajmove, garaže i vikendice u potrazi za raznim rekvizitima koji će mojim fotografijama podariti šarm, dati im onaj poseban štih koji će znati prepoznati samo pravi ljubitelji slatkog zalogaja!

Pratite li hrvatsku blogersku scenu i koga biste od kolega blogera istaknuli kao svoj uzor u radu?

Hrvatska blogerska scena je vrlo kvalitetna, to su sve dame koje s puno stila i kreativnosti nesebično dijele svoju ljubav prema slasticama, podjednako kao i ljubav prema ljudima i životu općenito.

Teško je izdvojiti nekog posebnog, ali mislim da će se svi složiti da je naša mlada Domaćica – Sanja Mijac uzor svima nama, a osim njezinog pratim još blogove O slanom & slatkom, Od slatkoga slađe… sve su to dame koje vrlo profesionalno i s puno entuzijazma rade ono što ih usrećuje, a to se i vidi i osjeća!

Ako mogu iskoristila bih priliku pohvaliti mladu studenticu Klaru Pavić čije se fotografije mogu pronaći na Instagramu. Ova djevojka usprkos zahtjevnom fakultetu radi i peče kolače te može poslužiti kao primjer, a njene fotografije neće vas ostaviti ravnodušnima!

Koji su vaši daljnji planovi vezani za blog? Imate li možda u planu izdati svoju kuharicu?

Velikih planova vezanih za blog nemam, idem polako dan po dan i uživam u svakom trenutku i u svom malom slatkom kutku. Zahvaljujem svima koji su mi dali povjerenje i  ponekad svrate, trudim se zadovoljiti sve ukuse i želim da znate da sam ovdje baš za vas!

Fotografije: Gurmanka

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.