Inga Bašić: “Kod izrada slastica važno je pratiti recept jer tu nema mjesta improvizaciji”

Inga Bašić, koja, zajedno sa sestrom Lily, stoji iza bloga Feeding Art, za naš je  portal ispričala kako je sve krenulo, što se točno nudi na njihovom blogu i komu je njihov blog namijenjen.

Slatko-slanu priču dopunjenu opisima putovanja te gastro mjesta i događanja na svom portalu stvaraju sestre Lily i inga. Predivne slastice stvara Lily koja, iako je po struci medicinska sestra, stalno radi i na svom obrazovanju u području slastičarstva. Bogatstvo i raznolikost sadržaja njihovog bloga, kao i činjenica da su tekstovi na blogu napisani na hrvatskom, engleskom pa čak i njemačkom jeziku, omogućuje brojnoj publici praćenje njihova rada. Iako je cijela priča krenula prije samo nekoliko mjeseci, sestre su već postigle zadovoljavajuće rezultate, a Inga nam je otkrila i da svojim čitateljima spremaju i brojna iznenađenja.

Tko stoji iza bloga Feeding Art?

Iza bloga Feeding Art stoje sestre Inga i Lily.

Kada je blog pokrenut i kako se uopće pojavila ideja za pokretanje bloga?

Blog je zaživio 31. siječnja 2017. u želji da na jednom mjestu objedinimo našu strast i ljubav prema kuhanju, pečenju i fotografiranju kao i prema putovanjima, u sklopu kojih posjećujemo razna zanimljiva gastro mjesta te također pišemo o njima.

Komu je ovaj blog namijenjen odnosno tko je Vaša publika?

Blog je namijenjen svima koji u sebi imaju strast i ljubav prema kuhanju, pečenju, fotografiji, putovanjima. Mjesto je za izmjenu recepata i slika, inspiriranje za kreiranje novih jela, posjećivanje restorana ili zemalja o kojima pišemo.

Što se točno nudi na blogu – kakvi recepti, priče…? Molim Vas da mi ukratko predstavite Vašu viziju bloga.

Blog nudi slana i slatka jela s receptima i slikama te opisom postupka izrade. Razvrstan je u nekoliko kategorija, osim uvodnog dijela, O Blogu, nalaze se još:

  • Ingina kuhinja – kategorija koja objedinjuje moje slane i slatke recepte razvrstane u nekoliko podkategorija
  • Hrana s porukom – još čeka svoju prvu priču jer je vrlo specifično zamišljena zbog zahtjevnog dijela oko fotografiranja hrane u pripadajućem okruženju pa se tu nadam skoro prvom tekstu
  • Zvjezdani gosti – u ovom dijelu gostuju naši dragi prijatelji i poznanici koji dijele našu ljubav i strast prema kuhanju te su samim time naši dragi zvjezdani gosti sa svojim specijalitetima. Trenutno smo ugostili fiš majstora Denisa Šoštarića iz Osijeka s njegovim specijalitetom i našu prijateljicu Rominu iz Belgije s Cannelé Bordelais.
  • Travelling and tasting – u ovoj kategoriji predstavljamo naše priče s putovanja, degustiranja, posjeta food/gastro događajima ili pak knjigu koja nas je inspirirala u kuhanju.
  • Sweetstory by Lily – je kategorija u kojoj moja sestra predstavlja svoje slastice, od fondan torti, petit foursa, kolača s pričom s područja Bavarske, Austrije i šire, slavonskih klasika na moderni način i slično. A također očekujemo i njezine slike i priče sa slatkih usavršavanja na radionicama u Münchenu.
Blog je dvojezičan (svi su tekstovi dostupni i na engleskom i na hrvatskom). Tko je zadužen za pisanje i prevođenje tekstova?

Ja sam zadužena za prijevod na engleski, a sestra na njemački. Ona koja kuha/peče određeno jelo ujedno piše i recept.

Imate li Vi ili Vaša sestra neko formalno kuharsko/slastičarsko obrazovanje?

Inače sam ekonomista i radila sam dugo kao Brand i Key Account Manager u veleprodaji u Zagrebu, ali me hobi te ljubav i strast prema gastronomiji i san o vlastitom malom slanom i slatkom finger food baru usmjerio prema prekvalifikaciji za kuhara prije 4 godine. Cilj je bio u inozemstvu stjecati iskustvo u gastronomiji i tražiti svoje mjesto na gastro sceni. Trenutno radim u hotelu s 5 zvjezdica, razvijam blog i aktivno promoviram naš rad na društvenim mrežama. Želja je iskusiti gastro avanturu u food truck-u te pokušati još ove godine pokrenuti  pop up finger food bar. Pa barem na kratko.

Sestra je po struci medicinska sestra i već dugi niz godina radi u struci u Münchenu, ali je strastveni slastičar te je također napravila prekvalifikaciju za slastičara i redovno se usavršava na radionicama i tečajevima u Münchenu.

U kolikoj su mjeri slastice zastupljene na blogu? Tko izrađuje i fotografira slastice?

Podjednako su zastupljena i slana i slatka jela. Kompletnu izradu i fotografiranje slastica radi moja sestra.

Odakle pronalazite ideje za slastice koje radite?

Ideje dolaze sa svih strana, iz djetinjstva, od mame, prijatelja, iz časopisa, knjiga, televizije, restorana, želje za nekim specifičnim okusom….

Koliki je dosadašnji odaziv publike? Jeste li zadovoljni brojem ljudi koji posjećuje Vaš blog?

S obzirom na mladost bloga, na naše puno radno vrijeme u drugoj djelatnosti i na odvajanje vremena u slobodnim danima da kuhamo, pečemo i fotografiramo, zadovoljni smo posjetom.

Koji su Vaši planovi kad je u pitanju blog, a koji kad je u pitanju samo slastičarstvo?

Kod nas su te dvije stavke tijesno povezane, blog je naša osobna iskaznica za slastičarstvo. To je početna stanica u kojoj predstavljamo naše slastice, recepte i planove pa vas pozivamo da nas pratite i dalje na blogu kako bi vidjeli što se to slatko kod nas sprema.

Možete li našim čitateljima dati savjet koji je Vama najkorisniji u pripremi slastica?

Strast i ljubav prema pečenju i dekoriranju. Dobra priprema, praćenje i rad prema receptu. Dobra slastica ne trpi improvizacije.

Fotografija: Feeding Art

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.