Trostruka doza čokolade u neodoljivim keksićima

Znamo da je u božićno vrijeme u većini domova „proizvodnja“ keksića bila na zavidnoj razini, ali sada nam već malo nedostaju pa danas pripremamo ove s trostrukom čokoladom i lješnjacima po receptu Lorene Mihelčić s bloga Daj kolačić.

Sastojci
  • 140 g maslaca
  • 100 g smeđeg muscovado šećera
  • 40 g bijelog kristal šećera
  • veliki prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • 180 g brašna (T550)
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 100 g čokoladnih kapljica ili sitno sjeckane čokolade
  • 30 g krupno sjeckanih prženih lješnjaka
Priprema

Za početak miksamo maslac sobne temperature sa šećerima i soli dok se lijepo ne ujednači.

Potom dodajemo dva žumanjka i dobro sjedinimo.

Brašno prosijemo s praškom za pecivo jer često zna biti grudica u njemu, pa dodamo u smjesu i nekoliko puta promiješamo, no ne previše! Ovaj je dio najbolje odraditi ručno. Još dok se brašno nije potpuno sjedinilo, pravo vrijeme za dodati čokoladne kapljice i lješnjake. Koristila sam tamnu, mliječnu i bijelu čokoladu. Za lješnjake je bitno da su pečeni i da smo odstranili gorku opnu s njih kako bi bili aromatični i hrskavi. Ukoliko vam se ne da to raditi, mogu se kupiti već pečeni i oljušteni.

Cijelu smjesu za keksiće oblikujemo u disk i stavimo hladiti na dva-tri sata. Od ohlađene smjese radimo kuglice, pa utisnemo još koji lješnjak i komadić čokolade kako bi vizualno bili ljepši kada se ispeku.

Potom ih stavimo u zamrzivač na sat vremena da se dobro stisnu, pa tako zaleđene položimo na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Među njima pustimo dovoljno razmaka jer se šire tijekom pečenja, stavimo u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva i pečemo oko 16-18 minuta. Pečene mirišljave kekse ne diramo dok se ne ohlade, jer budu još mekani pa bi se mogli raspasti.

Fotografija: Daj kolačić

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.