• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Torta od maka, čokolade i malina

Torta od maka, čokolade i malina

Slatkopedija 21 kol 2018 Recept dana Leave a comment

Naša Ana Prša ponovno je spojila zanimljive okuse u jednoj torti – ovaj put radi se o maku, čokoladi i malini.

Sastojci
(za tortu promjera 16 cm)
Žuti biskvit
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 70 g glatkog brašna
  • pola žličice praška za pecivo
  • 30 g vode
  • 30 g ulja
Tijesto od maka
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 1 žlica brašna
  • 180 g maka
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
Krema
  • 250 g mascarpone sira
  • 250 g slatkog vrhnja
  • 150 g čokolade 54%
Krema za premazivanje torte
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 100 g čokolade 70%
  • 2 žlice mlijeka
  • 125 g maslaca
Žele
  • 350 g malina
  • 3 žlice malina
  • 1 vanilin šećer
  • 1 vrećica želatine u prahu
Priprema
Žele

Zakuhati maline sa šećerom i vanilin šećerom. Izmiksati ih sa štapnim mikserom i propasirati. U još vrući pire dodati želatinu koju ste napravili po uputi s vrećice (Sadržaj vrećice promiješati s 5 žlica hladne vode i ostaviti da nabubri. Zatim je otopiti na vatri, ali pazeći da ne zahuha. Otopljenu želatinu uliti u pire od malina i promiješati.)

Smjesu uliti u dvije jednake zdjelice ili kalupe (paziti da su manjeg promjera od torte) koje ste prije obložili prozirnom folijom. Folija će pomoći da žele kasnije lakše izvadite iz posudica. Staviti u hladnjak na par sati da se ohladi i stegne.

Krema za premazivanje torte

Mlijeko, jaja i šećer dobro izmiješati i kuhati do 83°C. U mlaku kremu umiješati maslac.

Krema za tortu

Izmiksati mascarpone sir s otopljenom čokoladom. U to lagano umiješati slatko vrhnje koje ste prethodno izmiksali.

Biskvit

U jednoj posudi istući bjelanjak s prstohvatom soli u snijeg. U drugoj posudi istući pjenasto žumanjak sa šećerom. Dodati vodu i ulje te brašno s praškom za pecivo. Na kraju  pažljivo umiješati snijeg u smjesu.

Smjesu izliti u kalup koji je prethodno obložen papirom za pečenje ili premazan maslacem i posipan brašnom.

Biskvit peći na 170°C desetak minuta.

Tijesto od maka

U jednoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg. U drugoj žutanjke pjenasto istući sa šećerom i vanilin šećerom pa dodati mlijeko. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo i mak te dobro izmiješati.  U smjesu maka lagano umiješati snijeg.

Smjesu podjeliti na dva djela te ispeći dva biskvita od maka. Peče se petnaestak minuta na 170°C.

Slaganje torte

Na prvi biskvit maka staviti polovicu čokoladne kreme (čokolada i mascarpone), u nju utisnuti jedan žele od maline, malo poravnati kremu i premazati je i preko želea. Na to staviti žuti biskvit, pa na njega drugi dio čokoladne kreme. U ovaj dio kreme utisnuti drugi žele od maline te poravnati kremu. Na vrh staviti biskvit od maka.

Prije nego tortu krenete premazivat čokoladnom kremom, bilo bi poželjno da torta nekoliko sati bude u hladnjaku, moja je bila preko noći pa sam je ujutro omazala i ukrasila.

Ovaj put sam tortu špricala (uzela kist i pošpricala) kakao maslacem u bijeloj boji te tortu ukrasila bobičastim voćem i listićima mente.

Fotografije: Ana Prša

[print_link]

ana prša čokolada mak malina recept dana slatki recept torta 2018-08-21
Tags ana prša čokolada mak malina recept dana slatki recept torta

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Međunarodna priznanja za hrvatsku dekoraterku slastica

Sljedeći članak :

Malinaste palačinke

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!