Slatka hrvatska baština spojena s osječkom ljubavnom pričom u nesvakidašnjem srednjoškolskom projektu

Učenici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostitetljsko-turističke škole, Osijek Dan zaljubljenih obilježili su posebnim projektom u kojem je svoje mjesto našlo i licitarsko srce.

Licitarsko srce jedno je od slatkih hrvatskih ponosa. Ovaj tradicionalni, šareno ukrašeni keksić jedan je od omiljenih suvenira koje turisti koji posjećuju našu zemlju nose svojim kućama, a sada je svoje mjesto pronašao i u nesvakidašnjem srednjoškolskom projektu.

Naime, u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističkoj školi, Osijek Valentinovo su prigodno obilježili projektom o ljubavi. Projekt je to koji je ujedinio četiri profesora – strukovnog učitelja kuharstva Ivana Kelavu, profesoricu hrvatskog jezika Tajanu Lubinu-Jukić, profesoricu engleskog i njemačkog jezika Anju Ravnjak te profesoricu filozofije i povijesti umjetnosti Nadu Tolić. Svatko od njih sa svog je apekta s učenicima obradio temu ljubavi – tako se u sklopu ovog projekta prvelo istraživanje o ljubavi, pisali su se literarni uratci, izrađivali kvizovi te ono što je nama najzanimljivije – pripremala licitarska srca.

Tako su učenici profesorice Tolić obradili temu Valentinova, licitarskog srca i kulturne baštine s povijesnog gledišta te donijeli kratku povijest osječkih Romea i Julije, dok su učenici 2.h razreda pod mentorstvom profesorice Ravnjak na engleskom jeziku odgovorili na pitanje što je to licitar.

Profesor Kelava je pak pokazao učenicima 1. c i d razred kako pripremiti licitare. Ovi novopečeni učenici srednje škole jedva su dočekali početak rada u praktikumu te su ozbiljno prionuli izradi licitara, stvorivši na kraju pravu rapsodiju preslatkih kolača koji čine dio naše slatke baštine.

Treba na kraju napomenuti da su se u projekt uključili i učenici 3. k razreda koji su pod vodstvom profesorice Lubine-Jukić napisali svoje pjesničke uratke.

Tako je Valentinovo omogućilo učenicima ove škole da barem malo zaborave na riječi poput virusa, epidemije, maske i distance te se fokusiraju na ljubav i naše najslađe suvenire.

Fotografije: Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.