Škola slastičarstva sa Suzanom Kvesić: krafne

O nezaobilaznim pokladnim slasticama – krafnama na našem smo portalu već više puta pisali, a danas u školi slastičarstva Suzana Kvesić s vama dijeli savjete uz koje ćete uvijek dobiti savršene krafne.

Lijepo je kad netko podjeli s vama svoj recept za krafne, ali kada bi netko to odradio s vama doma i pokazao vam sve „cake”… eee to bi bilo već nešto…Kako bih svima olakšala stvar, napravila sam ovaj video u kojem sam vam otkrila sve tajne uspješnih krafni.

Za početak bitno je da su svi sastojci sobne temperature, a mlijeko ne toplije od 40 °C (veća temperatura ubija kvasac). Brašno je potrebno prosijati kako bi se uklonile sve eventualne grudice i nečistoće,kako bi brašno bilo prozračnije.

Svježi kvasac aktivirajte na način kao što sam vam to već pokazala u prethodnim videima. Pazite da kvasac ne dođe direktan kontakt sa soli jer sol uništava kvasac.

Nakon što dobro spojite sve sastojke, neka vas ne brine ako vam se tijesto čini preljepljivim i mekanim. To tako treba biti.

Tijesto je potrebno dizati dva puta na toplom mjestu, a nakon što oblikujte krugove još jednom na svakoj strani. Taj proces je ključan za stvaranje prstena na krafni prilikom pečenja. Prilikom valjanja, budite nježni prema tijestu. Nemojte ga snažno stiskati.

Bitno je krafne peći na temperaturi ulja od oko 150  – 160°C i to 2 minute s jedne strane te isto toliko s druge strane. Krafnu u ulju okrenute samo jednom te cijelo vrijeme održavajte temperaturu pečenja.

Ako u tijestu za krafne koristite ulje, onda će vam krafne nakon hlađenja biti mekanije nego što bi bile ako koristite maslac.

Veća količina žumanjaka isušuje tijesto, odnosno ono se nakon pečenja više mrvi

Rum osim što tijestu daje aromu, pomaže tomu da tijesto pri prženju manje upija masnoću. Isto djelovanje ima i drugi alkohol, npr. rakija.

Krafne budu masnije ukoliko ih pržite na niskoj vatri, a sirove u sredini ukoliko je vatra prejaka.

I na kraju, ukoliko u tijesto stavute veću količinu šećera, ono će prilikom prženja brže gorjeti. Također, ukoliko radite manje krafne, temperatura ulja može biti nešto veća

Fotografija i video: Suzana Kvesić

Suzana Kvesić
Suzana Kvesić

Hrvatska slastičarka i predavačica na Pučkom otvorenom učilištu te na visokoj školi Aspira svoje je bogato slastičarsko znanje odlučila podijeliti i s čitateljima Slatkopedije - jedinog hrvatskog portala specijaliziranog za slastice i slastičarstvo.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.