Kocke s višnjama

Burni, hladni, pravi zimski radni tjedan završavamo ovim divnim kockama s višnjama koje je za nas pripremila Ana Prša.

Sastojci
(za kalup promjera 20 x 28 cm)
Kore
  • 260 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žumanjak
  • 20 g masti
  • 50 ml mlijeka
Biskvit
  • 2 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 30 g ulja
  • 50 g mlijeka
  • 125 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
Krema
  • 500 ml mlijeka
  • 7 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin burbon šećera
  • 90 g glatkog brašna
  • 80 g čokolade 54 %
  • 250 g maslaca
Sloj s višnjama
  • 600 g smrznutih višanja (dobila sam od toga 360 očišćenih, ocijeđenih)
  • 4 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 100 ml soka od višanja (ono što vam ostane dok čistite višnje)
  • 1 ½ žlica gustina
  • 2 listića želatine
I još (za dekoraciju)
  • 150 g slatkog vrhnja
Priprema
Kore

U zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte šećer, jaje, mast i mlijeko pa zamijesite tijesto.

Tijesto podijelite na dva dijela, pa razvaljajte na otprilike 20 x 28 cm.

Svaku koru sam stavila na papir za pečenje pa na obrnutu stranu lima za pečenje te pekla u prethodno zagrijanoj pećnici na 165°C 10 minuta.

Biskvit

Istucite bjelanjke s prstohvatom soli, postepeno dodajući šećer u snijeg, dodajte žumanjke pa još kratko izmiksajte. Zatim dodajte ulje i mlijeko pa izmiješajte. U to dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo pa ručno ili mikserom na najslabijom brzini umiješajte u smjesu. Smjesu izlijte u lim za pečenje (22 x 28 cm) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 12 minuta na 180°C.

Krema

U mlijeku razmutite žumanjke, šećere i brašno pa stavite kuhati dok ne zakipi. Miješajte još minutu pa sklonite s izvora topline. Kremu podijelite na dva dijela. U jedan dio, dok je još vruće umiješajte čokoladu. Ostavite kreme da se prohlade. U svaku onda umiksajte po 125 grama maslaca.

Sloj s višnjama

Očistite višnje od koštica te ih sa šećerom i vanilin šećerom stavite kuhati desetak minuta. U soku od višanja razmutite gustin pa ulijete u višnje i dobro izmiješajte. Kuhajte još par minuta.

Listiće želatine namočite u hladnoj vodi. Kada omekšaju, umiješajte ih u vruće višnje. Ostavite sa strane da se malo prohladi.

Dekoracija

Slatko vrhnje istucite u šlag.

Slaganje

Na pladanj stavite biskvit. Na njega stavite čokoladnu kremu, ravnomjerno je nanesete pa na kremu položite koru. Stisnite je kako bi se slijepila s kremom. Na koru stavite nadjev od višanja, ravnomjerno ga nanesite pa stavite gore drugu koru. Drugu koru premažete kremom od vanilije, poravnate i na kraju ukrasite šlagom.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.