Rezultati iz 2019. pokazuju povećanje prihoda u pekarskoj i slastičarskoj industriji

U prošloj godini zabilježen je porast u broju zaposlenika u djelatnostima koji se bave proizvodnjom kruha i slastičarskih proizvoda, ali i povećanje prihoda.

Prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvješća za statističke i druge potrebe, u djelatnostima koje se bave proizvodnjom kruha i svježih peciva, slastičarskih proizvoda te kolača u 2019. poslovao je 917 poduzetnika kod kojih je bilo registrirano 15.884 zaposlenika  što predstavlja povećanje broja zaposlenika od 1,7 posto. Ukupni prihodi poduzetnika čija su ovo pretežite djelatnosti ostvareni u 2019. iznosili su 4,8 milijardi kuna, što je predstavlja povećanje od 5,8 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Također, u istom je razdoblju zabilježeno i povećanje ukupnih rashoda, i to za 5,7 posto.

Na ovaj su način, u promatranom razdoblju poduzetnici iz ove djelatnosti iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 167,6 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 7,3 posto u odnosu na 2018. godinu. Od ukupnog broja poduzetnika u ovim djelatnostima, njih čak 68,5 posto poslovalo je s dobitkom.

Gledano na razini županija, najveći broj poduzetnika iz ovih djelatnosti ima sjedište u županiji Grad Zagreb, njih čak 193, dok ih najmanje ima u Virovitičko-podravskoj, njih tek 10 te Ličko-senjskoj 11 i Požeško-slavonskoj županiji gdje ih je po jedanaest.

Među ukupno 917 poduzetnika iz navedenih djelatnosti najveći ukupan prihod ostvarilo je društvo MLINAR d.d. u iznosu od 693,2 milijuna kuna, što predstavlja čak 14,4 posto udjela u ukupnim prihodima tih djelatnosti. Ovo je društvo zapošljavalo najveći broj radnika, ukupno 1.538 radnika, kojima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća iznosila 6.270 kuna.

Inače je u razredu ovih djelatnosti prosječna mjesečna obračunata neto plaća 4.343 kune, što predstavlja povećanje od 8,1 post u odnosu na prethodno razdoblje te 25,3 posto manje od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH koja iznosi 5.815 kuna.

Fotografija: Unsplash

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.