Javni poziv za dodjelu sredstava za očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta

Prijavu na ovaj Javni poziv može se podnijeti do 28. svibnja ove godine.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je otvoreni javni poziv za program „Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“ za 2020. godinu.

Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima (obrtima, trgovačkim društvima i zadrugama) koji obavljaju djelatnost na obrtnički način i izrađuju proizvode tradicijskog i umjetničkog obrta pretežito ručnim radom i u malim serijama. Pod tradicijske, odnosno umjetničke obrte mogu se svrstati i oni obrti koji se u procesu izrade proizvoda ili pružanja usluga koriste i novijim tehnologijama, koristeći se suvremenijim alatima u nekim fazama izrade kako bi posao bio lakši i brži, ali uz uvjet da se takvim sredstvima-pomagalima ne obezvređuje estetska razina i karakter tradicijskog, odnosno umjetničkog proizvoda ili usluge.

Namjena sredstava podijeljena je u dvije skupine: u prvu skupinu, skupinu A  ulaze sredstva za ulaganje u unaprjeđenje proizvodnje; ulaganje u razvoj novih proizvoda/usluga; prilagodbu, uređenje i poboljšanje interijera poslovnog i proizvodnog prostora; uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete te upravljanje i zaštitu intelektualnog vlasništva. U drugu skupinu, skupinu B spadaju sredstva namijenjena za marketinške aktivnosti i ulaganja za izlazak na nova tržišta te za edukaciju i stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenika.

U proračunu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta planirano je ukupno 2.500.000,00 kuna za dodjelu bespovratnih potpora temeljem ovog Otvorenog javnog poziva. Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 20.000,00 kuna, dok je najviši iznos potpore koji se može dodijeliti je 50.000,00 kuna. Sredstva za provedbu aktivnosti iz skupine A odobravaju u 100% iznosu prihvatljivih troškova, dok za provedbu aktivnosti iz skupine B ne mogu iznositi više od 20% ukupno prihvatljivih troškova.

Prijave se podnose do 28. svibnja Ministarstvu neposredno ili putem pošte.
Sve dodatne informacije i obrasce za prijavu možete pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva

Fotografija: Pixabay

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.