Čokoladni tart s malinama

Možemo mi uživati i zdravijim čokoladnim slasticama poput ove koju je za naš izazov #cokoladomprotivkorone pripremila Doris Valković s bloga Foodoris.

Sastojci
(1 šalica =250 ml)
Tijesto
  • 1 + ½ šalica pšeničnog brašna
  • prstohvat soli
  • ½ šalice kokosovog ulja (u krutom stanju)
  • 4-5 žlica hladne vode
Coulis od malina
  • 2 šalice zamrznutih (ili svježih) malina
  • 2 žličice smeđeg šećera ili kokosovog šećera
Ganache
  • 2 šalice punomasnog kokosovog mlijeka (iz konzerve, dobro promiješanog)
  • 2 šalice čokoladnih kapljica ili sitno narezane čokolade (70 % kakaa)
  • 2 žličice kokosovog ulja
  • prstohvat soli
Priprema
Tijesto

U posudu staviti brašno i sol te pomiješati. Dodati kokosovo ulje u krutom stanju (na sobnoj temperaturi) te rukama ili vilicom razraditi tijesto da se poveže s brašnom. Kada je postalo mrvičasto, postepeno početi dodavati hladnu vodu, žlicu po žlicu. Mijesiti rukama dok ne dobijete tijesto. Miješati sve dok tijesto ne postane glatko, što bi trebalo biti vrlo kratko.

Na pobrašnjenu površinu (ili na papir za pečenje) razvaljati tijesto malo veće od kalupa. Zatim pažljivo prebaciti u nauljeni kalup promjera 22 cm, lagano utisnuti sa svih strana, poravnati stranice, nožem odrezati višak te probosti vilicom po dnu tijesta na nekoliko mjesta.

Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca 12-15 minuta. Kada je pečeno, izvaditi kalup iz pećnice te pustiti da se tijesto ohladi u kalupu.

Coulis od malina

U lončić staviti maline i šećer te na laganoj vatri kuhati uz povremeno miješanje. Maline će se početi raspadati. Kada su se skroz raskuhale, kroz gusto sito procijediti maline direktno u tijesto (koje je u kalupu). Raširiti coulis po dnu tijesta te staviti u hladnjak.

Ganache

U lončiću zagrijati kokosovo mlijeko do vrenja. U dublju posudu staviti čokoladu te preliti vrućim mlijekom, dodati ulje i sol. Pomiješati lagano pjenjačom da se sve poveže. Pustiti 2-3 minute da se malo ohladi, zatim preliti u kalup, lagano poravnati te staviti u hladnjak na minimalno 3 sata da se stisne.

Fotografije: Doris Valković

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.