Babka

Za vrijeme izolacije mnogi su ponovno pronašli ili tek otkrili ljubav prema dizanom tijestu. Nadamo se da sa završetkom izolacije nije došao i kraj te ljubavi pa s vama danas dijelimo recept za babku koji je s nama, u sklopu našeg izazova #cokoladomprotivkorone, podijelio Mile Butorac s bloga Jedi do mile volje.

Sastojci
Tijesto
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 600 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • 1 žličica soli
  • svježe ribana korica jedne naranče
  • 125 g maslaca
  • 2 jaja
  • 200 ml mlakog mlijeka
Nadjev
  • 200 g čokolade  
  • 1 velika žlica maslaca
Priprema
Tijesto

U zdjelicu stavite kvasac, žlicu šećera, žlicu brašna i malo toplog mlijeka, dobro promiješajte te ostavite na toplom da se kvasac diže.

U duboku zdjelu stavite ostatak brašna. Dodajte ostatak šećera, vanilin šećer, sol, koricu naranče i maslac narezan na kockice pa rukama utrljajte maslac dok ne dobijete pjeskastu smjesu. Dodajte uzdigli kvasac, razmućena jaja i ostatak mlakog mlijeka pa umijesite glatko i podatno tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna.

Od tijesta oblikujte kuglu, stavite ju u zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se diže na toplom 60 – 90 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.

Nadjev

Pred kraj dizanja pripremite nadjev: na pari ili laganoj vatri otopite čokoladu sa žlicom maslaca. Ostavite sa strane da se hladi, pazeći da vam se čokolada ponovno ne stegne.

Slaganje

Uzdiglo tijesto uz dodatak malo brašna razvaljajte u kvadrat. Tijesto premažite čokoladnim nadjevom pa zamotajte u roladu. Roladu uzdužno prerežite po pola. Uzmite obje polovice, čokoladni dio okrenite prema gore pa ih upletite u šarenu štrucu.

U uski kalup za kruh stavite komad papira za pečenje pa prebacite babku. Prekrije je krpom i ostavite da se diže još najmanje 15 minuta.

U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 °C, uzdiglu babku stavite u pećnicu i pecite je 35-40 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. 

Fotografije: Jedi do mile volje

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.