• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatke tajne»Vodič kroz zamjene za osnovne namirnice pri izradi slastica

Vodič kroz zamjene za osnovne namirnice pri izradi slastica

Mirjana Bošković Smrekar 29 ožu 2018 Slatke tajne Leave a comment

Brašno, šećer, jaja, maslac i mlijeko baza su svake uspješne slastice, a kako bi u ukusnim slasticama mogli uživati svi, istražili smo koje se namirnice mogu koristiti kao zamjena ovim osnovnim namirnica.

Budući da mnogo ljudi ima intoleranciju na gluten, u izradi slastica glutensko se brašno može zamijeniti bezglutenskim, i to: rižinim, heljdinim, prosenim, ječmenim i kukuruznim brašnom te brašnom od orašastih plodova i mahunarki.

Kao zamjena za šećer mogu se koristiti med, javorov sirup, agavin sirup, rižin slad ili stevija. Prilikom korištenja ovih zamjena za šećer važno je obratiti pažnju na omjere i potrebne količine budući da su njihove konzistencije i slatkoće drugačije od običnog šećera.

Glavna je uloga jaja pri izradi slastica povezivanje sastojaka, ali ona daju i vlažnost smjesi. Jaja se uspješno mogu zamijeniti chia sjemenkama, lanenim sjemenkama, ali i pireom od banane, jabuka ili datulja. Sjemenke su pogodne kao zamjena za većinu slastica, no s voćnim pireima treba biti oprezan budući da njihov okus može utjecati na krajnji okus slastice. Jogurt također može biti dobra zamjena za jaje, no nije pogodna zamjena za osobe s intolerancijom na mliječne proizvode.

Ukoliko pri izradi slastica želite izbjeći maslac i druge masnoće, neovisno o tomu imate li intoleranciju na mliječne proizvode, želite smanjiti unos kolesterola ili jednostavno ne koristite namirnice životinjskog porijekla, možete ih vrlo lako zamijeniti uljima poput suncokretovog i kokosovog ili uljem orašastih plodova. Suncokretovo je ulje neutralna mirisa i okusa, dok kokosovo ulje i ulje orašastih plodova imaju blage arome pa prije upotrebe ulja treba skrenut pažnju na namirnice za izradu slastice te na osnovi toga odabrati adekvatno ulje kao zamjenu za masnoće.

Mlijeko je također važan sastojak u izradi slastica, a kao alternativu životinjskom mlijeku možete koristiti različita biljna mlijeka: rižino, zobeno, sojino, bademovo, kokosovo te konopljino mlijeko. Kao i kod drugih zamjena i kod zamjene za mlijeko važno je obratiti pažnju na okus mlijeka te odabir slastice kako ne bi došlo do promjene okusa slastice.

Fotografije: Pixabay

brašno jaja maslac mlijeko sastojci šećer zamjene 2018-03-29
Tags brašno jaja maslac mlijeko sastojci šećer zamjene

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Pinca – neizostavna uskršnja slastica

Sljedeći članak :

Savjeti za uspješnu pripremu makaronsa

Povezani članci

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Slatkopedija 20 ruj 2023
Izbor noža za rezanje je bitan: evo koji bi vam mogao osigurati savršen komad torte

Izbor noža za rezanje je bitan: evo koji bi vam mogao osigurati savršen komad torte

Mirjana Bošković Smrekar 03 ruj 2023
Sigurnost na prvom mjestu: preko ljeta je osobito važno biti oprezan s hranom

Sigurnost na prvom mjestu: preko ljeta je osobito važno biti oprezan s hranom

Mirjana Bošković Smrekar 25 srp 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!