Med – najsavršeniji proizvod prirode

Ova prirodna namirnica bogatih nutritivnih svojstava koristi se u različite ljekovite svrhe, ali i u izradi slastica kao zdrava alternativa šećeru.

Ovaj slatki, gusti sok nastaje od nektara koji pčele medarice  prikupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama nekih kukaca. One procesom pretvorbe slatkog nektara proizvode med različitih boja, okusa, mirisa i sastava. Smatra se najsavršenijim proizvodom prirode jer se u njemu nalaze gotovo svi sastojci potrebni ljudskom organizmu. Tajna proizvodnje pravog meda skrivena je u tijelu pčela. Tekstura, okus i boja meda ovise o nektaru iz kojeg se dobiva.

Zanimljiva je činjenica da su u grobnici Tutankamona pronađene posude stare preko tri tisuće godina u kojima se nalazio još uvijek jestivi med. Za vrijeme ratova koristio se kao sredstvo za jačanje imuniteta i liječenje organizma te za brže zacjeljivanje rana. Također, koristio se i u religiozne svrhe te za balzamiranje pokojnika, a dugo vremena bio je dostupan isključivo visokom sloju društva zbog svoje visoke cijene. Med se najčešće konzumira u čajevima, ali pritom treba paziti da se ne stavlja u prevruć napitak jer se na taj način gube njegova ljekovita svojstva. Može se konzumirati i sam, a poželjno ga je držati u ustima dok se sasvim ne istopi. S vremenom svaki med kristalizira. To je njegovo prirodno svojstvo i ne utječe na njegovu kvalitetu, a brzina kristalizacije ovisi o vrsti meda. Med se lako može vratiti u tekuće stanje, ali treba paziti da se ne koriste previsoke temperature jer tada dolazi do gubitka prirodnih svojstava. Maksimalna temperatura zagrijavanja meda je 41 °C, a dekristalizacija se izvodi na dva načina. Prvi način je da se staklenka s medom s olabavljenim poklopcem stavi na štednjak u posudu s vodom te se grije minutu do dvije, a druga da se staklenka bez poklopca stavi u mikrovalnu pećnicu, također na minutu do dvije. Med se koristi kao zdrava alternativa šećeru, ali je potrebno smanjiti količinu zbog velike količine fruktoze koju u sebi sadrži.

Ljekovita svojstva meda

U svom sastavu med sadrži ugljikohidrate, minerale, aminokiseline, visokovrijedne organske kiseline, inulin te elemente kompleksa vitamina B. Liječenje medom naziva se apiterapija. Med olakšava simptome gripe i prehlade, ali i drugih respiratornih bolesti poput upale grla, sinusa ili bronhitisa. Ima antiseptička svojstva. Uvelike pomaže kod probavnih tegoba i zatvora te kod gastritisa i čira na želucu. Podiže razinu željeza, a smanjuje razinu masnoća u krvi. Nanošenjem meda na opeklinu sprječava se stvaranje mjehura te pospješuje zacjeljivanje kože. Pomaže i kod različitih osipa, svrbeža te ispucane kože.


Čuvanje meda

Med se čuva u suhim, čistim i tamnim prostorijama. Budući da lako upija vlagu, izrazito je važno paziti da prostorija u kojoj se skladišti nije vlažna. Najpovoljnija temperatura za čuvanje meda je 17°C do 19°C.  Poželjno je med čuvati u staklenim posudama, a pri konzumiranju meda preporučuje se upotreba drvenog, plastičnog ili porculanskog pribora.

Upotreba meda u slastičarstvu

Med se često u slastičarstvu koristi kao zamjena za šećer, ali je pritom važno paziti na količinu zbog velike količine fruktoze koju u sebi sadrži. Isto tako, budući da med pospješuje tamnjenje, prilikom pečenja potrebno je smanjiti temperaturu pečenja za oko 15°C. Med se posebice koristi u izradi božićnih kolača, medenjaka i paprenjaka, ali i kao premaz za pečene kolače te u pripremi sladoleda, muffina i baklava.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.