Vodič kroz dekoriranje torti: kreme za dekoriranje

Dekoriranje torte kremom jedan je od brojnih načina dekoriranja, a koje se kreme koriste u tu svrhu donosimo u nastavku.

Prilikom dekoriranja torti potrebno je imati kvalitetnu čvrstu kremu kojom će se torta oblagati i dekorirati, ili vrlo dobar temelj za oblaganje torte dekor masom. Postoje brojne kreme i pripravci kojima se mogu prekriti torte, no 4 su posebno istaknute, i služe i za samostalno dekoriranje i kao podloge za dekor masu. To su buttercream, švicarska meringa (swiss meringue buttercream), čokolada za modeliranje te keks krema. Ove se kreme izrađuju brzo i od relativno malo sastojaka, a njihova čvrstoća omogućuje i potpunim amaterima i vrhunskim profesionalcima dekoriranje bez poteškoća.

Buttercream

Ova se krema izrađuje vrlo jednostavno, od maslaca i šećera u prahu koji se miješaju zajedno dok se ne dobije glatka krema. U kremu se mogu dodavati arome i boje te se njom postižu jako lijepi vizualni efekti. Buttercream se najčešće koristi kao podloga za dekor mase, ali njime se mogu dekorirati torte, cupcakesi i druge slastice.

Švicarska meringa (Swiss meringue buttercream)

Ovo je vrlo lagana krema, svilenkaste teksture te je za razliku od običnog buttercream manje masna i slatka. Za njezinu se izradu koriste bjelanjci, šećer, maslac i aroma vanilije, a priprema se tako da se bjelanjke i šećer kuha na pari sve dok se ne otope kristali šećera. Nakon što se makne s vatre potrebno je umutiti čvrsti snijeg. Kad se dobije čvrsti snijeg doda se maslac i šećer onoliko dugo dok se ne dobije glatka, jednolika krema.

Ova se krema može bojiti gel bojama ili bojama u prahu. Također, švicarska se meringa može koristiti samostalno za oblaganje torti i izradu dekoracija, ali i kao podloga za dekor masu, za izradu puslica te za ukrašavanje pita i tartova.

Čokolada za modeliranje

Ova se  krema izrađuje od otopljene čokolade i kukuruznog ili glukoznog sirupa, a po želji joj se može dodati i arome. Vrlo je čvrsta i podatna za upotrebu pri dekoriranju torti.

Za izradu kreme potrebno je čokoladu otopiti na pari ili u mikrovalnoj te, kada se prohladi, u nju dodati sirup i aromu po želji. Ukoliko se koristi bijela čokolada, ova se smjesa može lako bojati.

Njom se može oblagati torte i izrađivati razne dekoracije, a pogodna je i kao podloga za dekor mase te za izradu dekoracija tehnikom bas relief.

Keks krema

Ova se krema izrađuje od maslaca ili margarina, šećera u prahu te mljevenog keksa, a po želji se u nju može dodati arome ili čokolada. Omekšali maslac ili margarin potrebno je izraditi mikserom te u njega dodati šećer u prahu, a kad se dobije glatka smjesa u nju se doda sitno mljeveni keks i arome i miješa još neko vrijeme dok se svi sastojci ne sjedine te dok se ne dobije čvrsta krema.

Ova je krema idealna za premazivanje i dekoriranje jer se s njom kako „izvlače“ ravni bridovi. Izrazito je čvrsta što je važno u dekoriranju jer omogućava da torta ne izgubi oblik.

Osim što se koristi za oblaganje i dekoriranje torti, ova je krema vrlo pogodna i kao podloga za dekor mase.

Fotografije: Unsplash

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.