Vijenci su dobrodošli i za Uskrs: pripremite ovaj od avokada i pistacije

 Inga i Lily Bašić, sestre koje vode blog Feeding Art, danas su s nama podijelile recept za vijenac od avokada i pistacije prigodno ukrašen uskrsnim jajima.

Sastojci
(za kalup za vijenac ᴓ 32 cm, zapremnine 2,1 l)
  • 60 g pistacija (mljevenih)
  • 1 bio-limun
  • 1 ½ zreli, mekani avokado
  • 300 g mekog maslaca
  • 250 g šećera
  • prstohvat soli
  • 5 jaja (M)
  • 420 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 65 ml kokosovog mlijeka
I još
  • malo maslaca za kalup za pečenje
  • šećer u prahu za posipanje
  • pistacije (za dekoraciju)
  • jaja (za dekoraciju)
Priprema

Samljeti pistacije u sjeckalici. Limun oprati, posušiti, koricu naribati te iscijediti 4 velike žlice soka. Avokado prepoloviti, izvaditi košticu i oguliti. Maslac, šećer, avokado i prstohvat soli miksati ca. 10-12 minuta dok ne dobijete kremastu masu. Umutiti jedno po jedno jaje. Brašno prosijati s praškom za pecivo, dodati pistacije i limunovu koricu te naizmjenično s kokosovim mlijekom i sokom od limuna umiješati u masu od maslaca, avokada i jaja.

Pećnicu zagrijati na 180°C. Kalup za pečenje premazati maslacem. Tijesto izliti u kalup i poravnati ako je potrebno. Peći oko 50 minuta, provjeriti drvenim štapićem je li pečen. Ako počne brzo tamniti, prekrijte ga posljednjih petnaestak minuta papirom za pečenje. Nakon pečenja ostaviti ga u kalupu još 15 minuta da miruje te ga potom istresti iz kalupa na žicu za hlađenje i ostaviti da se u potpunosti ohladi.

Prije serviranja posuti šećerom u prahu i dekorirati pistacijama, a ako ga pravite za Uskrs onda i jestivim, dekorativnim jajašcima.

Fotografije: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.