Utjecaj zdravstvene krize na slastičarstvo: evo koliko je slastičara kraj 2020. dočekalo na burzi

Broj nezaposlenih slastičara u godini koju je obilježila korona značajno je porastao – na kraju 2020. bilo je prijavljeno 200 slastičara više negoli na kraju 2019. godine.

Već se polako približavamo prvoj godišnjici korona krize koja je uvelike promijenila naše živote, kako privatne, tako i poslovne. Velik broj zaposlenika (još uvijek) radi od kuće, no neki nisu bili te sreće, već su završili na burzi rada.

Posljedice korona krize osjećaju se i u slastičarstvu: ukupan broj nezaposlenih slastičara 2019. bio je 312, dok se 2020. popeo na čak 512 slastičara na burzi rada.

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da su, uspoređujući podatke iz 2019. s onima iz 2020. godine, najveći porast nezaposlenih slastičara zabilježile Osječko-baranjska županija (s 53 na 78), Splitsko-dalmatinska (s 54 na 75), Grad Zagreb (s 31 na 50) te Primorsko-goranska županije (s 14 nezaposlenih slastičara 2019. na njih 33 2020. godine). Ne iznenađuju podaci da iste županije bilježe i najviše nezaposlenih slastičara 2020. godine, dok su u istom vremenskom razdoblju najmanje slastičara na burzi rada bilježile Varaždinska (2), Ličko-senjska (4), Krapinsko-zagorska (7) te Međimurska županija (7).

Poražavajuća je činjenica da niti jedna županija u navedenom razdoblju nije zabilježila pad broja slastičara na burzi rada, a tek je Varaždinska županije obje godine zadržala istu brojku od 2 nezaposlena slastičara.

Ostaje za vidjeti donosi li nam 2021. godina pozitivne pomake u smanjenju broja nezaposlenih slastičara te hoće li ovogodišnja ljetna sezona barem privremeno poboljšati te podatke.

Fotografija: Unsplash

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.