Uskršnja pogača – pinca

Nikad dosta recepata za slasticu koja se neizostavno nalazi na našim stolovima za Uskrs, a ovaj recept za pincu s nama je podijelila Alica Bjeli Duduković.

Sastojci
Tijesto
  • 100 g arancina
  • 50 ml ruma
  • 200 ml mlijeka
  • 20 g svježeg kvasca
  • 2 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 100 g šećera
  • 10 g praha od limuna ili naribana korica 2 limuna
  • 75 ml limoncella
  • 8 žlica ulja
  • 500 – 550 g glatkog brašna
  • 4 g praška za pecivo
  • ½ žličice soli
Šećerni sirup
  • 50 g šećera
  • rum od ocijeđenih arancina
I još
  • granulirani šećer za posipanje
Priprema

Arancine namočiti u rumu i ostaviti dok ne dođe red da ih se ubaci u tijesto.

Zagrijati mlijeko pa odvojiti 100 ml i u njih staviti svježi kvasac sa žličicom brašna i šećera da naraste.

Pjenasto umutiti jaje, žumanjke, šećer, prah od limuna, limoncello, ulje te dodati brašno prosijano s praškom za pecivo i narasli kvasac. Dodati ostatak mlijeka (možda ćete morati dodati još mlijeka) pa rukom umijesiti fino tijesto koje se odvaja od stijenki posude. Ostaviti da raste nekih 45 minuta.

Arancine ocijediti i sitno narezati pa nakon 45 minuta premiiesiti tijesto i u njega dodati arancine.

Ostaviti da tijesto raste još petnaestak minuta.

Izvaditi tijesto na pobrašnjenu podlogu, oblikovati 2 pince težine 400 grama i staviti ih u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i neka pince rastu dok se pećnica grije – zagrijati na 190°C.

Prije stavljanja u pećnicu nožicama prerezati tijesto u obliku križa pa staviti peći. Nakon 20 minuta prekriti pince folijom i ostaviti da se peku još 20 – 25 minuta. Provjeriti čačkalicom jesu li pečene.

Pred kraj pečenja pripremiti šećerni sirup: u rum koji vam je ostao od arancina dodati 50 g šećera i kuhati 4-5 minuta.

Vruće pince izvaditi iz pećnice, premazati ih sirupom i posuti granuliranim šećerom.

Ostaviti na rešetki da se ohlade i uživati!

Fotografija: Alica Bjeli Duduković

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.