Tiramisù palačinka torta

Tiramisù je vječni izvor inspiracije za sve ljubitelje ove legendarne talijanske slastice, a u obliku torte od palačinka pripremila ga je Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe.

Sastojci
Palačinke
(za 16 – 18 palačinki)
  • 200 g oštrog brašna
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 šećera burbon vanilija
  • prstohvat soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 8 dl mlijeka
  • 2 – 3 dl vode
  • 2 – 3 žlice kakaa
Krema
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 500 g mascarpone sira
  • 200 g mliječnog namaza
  • 3 dl vrhnja za šlag
  • 1 žlica ruma
  • 2 – 3 žlice kakaa
  • 3 – 4 žlice kuhane crne kave
I još
  • ulje
Priprema
Palačinke

Umiješati suhe sastojke te lagano ulijevati umućena jaja i mlijeko uz neprestano miješanje. Dodati vodu. Smjesu podijeliti te u jednu polovinu dodati 2 – 3 žlice kakaa i po potrebi malo vode. Ostaviti 30 minuta. Palačinke peći na tavi premazanoj uljem.

Krema

Mikserom umutiti žumanjke, šećer i vanilin šećer te kuhati na pari dok smjesa ne dosegne temperaturu od 72 °C ili dok krema ne dobije gustoću pudinga. Ohladiti.

Mascarpone, mliječni namaz i vrhnje za šlag sjediniti i mutiti mikserom. Dodati kremu od žumanjaka i umutiti. Kremu podijeliti na dva jednaka dijela te u jedan dodati rum, a u drugi kakao i kuhanu crnu kavu.

Slaganje

Svijetlu palačinku premazati svijetlom kremom, preklopiti tamnom palačinkom i tamnom kremom. Postupak ponoviti dok se ne utroše sve palačinke i kreme. Tortu držati u hladnjaku nekoliko sati.

Tortu poslužiti rashlađenu i ukrašenu kakaom.

Fotografije: Od slatkoga slađe

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.