U godini korona krize ugasila su se čak 33 slatka obrta: evo i koliko je novootvorenih

U godini obilježenoj korona krizom svoja je vrata zatvorilo čak 33 slatkih obrta. Istovremeno, otvorena su 36 nova slatka obrta.

Korona kriza uzrokovala je probleme u poslovanju brojnim poduzećima, a razlog tomu je karantena, odnosno zatvaranje koje je nastupilo u ožujku 2020. godine. Istražili smo koliko se slastičarnica i drugih obrta zatvorilo od početka korona krize u Hrvatskoj.

Kako su naveli iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti postoje tri razreda koja uključuju proizvodnju slastica i sladoleda, i to: proizvodnja kruha; proizvodnja svježih peciva i sličnih proizvoda te kolača, zatim proizvodnja dvopeka, keksa i srodnih proizvoda; proizvodnja trajnih peciva i sličnih proizvoda te kolača i proizvodnja sladoleda.

Prema podacima kojima oni raspolažu, u razdoblju od 1. ožujka 2020., kada je započela korona kriza u Hrvatskoj, do ovog ponedjeljka 25. siječnja 2021. odjavljena su ukupno 33 obrta. Broj aktivnih obrta na datum 31. prosinca 2019. u Republici Hrvatskoj iznosi je 639, dok je na datum 31. prosinca 2020. ta brojka iznosila 636. Razlika između aktivnih obrta na kraju 2019. i 2020. nije velika, jer je 2020. (računajući od samog početka godine) 36 novih obrta, od čega najviše na području Grada Zagreba gdje je otvoreno 9 obrta te u Šibensko-kninskoj županiji gdje je otvoreno 4 nova obrta. Po 3 nova obrta otvorena su u Osječko-baranjsko, Požeško-slavonskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj, po 2 u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji te po 1 Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Zadarskoj.

Županija u kojoj je zatvoreno najviše obrta je Zadarska, s čak 7 zatvorenih obrta, zatim slijede Grad Zagreb, Zagrebačka županija te Splitsko-dalmatinska županija s po 4 zatvorena obrta. Požeško-slavonska, Primorsko-goranska, Virovitičko-podravska te Vukovarsko-srijemska županija broje po 2 zatvorena obrta, dok se u Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslovačkoj te Šibensko-kninskoj zatvorio po 1 obrt.

Nije poznat podatak je li uslijed nedavnog razornog potresa u Sisačko-moslovačkoj županiji možda došlo do promjene brojke, odnosno do zatvaranja još kojeg obrta zbog šteta koje su nastale prilikom potresa.

Fotografija:  Pexels

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.