Tortice od sira s punjenjem od jabuka i meringom

Prhko tijesto, ukusna krema od sira i punjenje od jabuka te meringa odlično su se spojili u ovom receptu koji su nam poslale Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.

Sastojci
(kalup za 12 muffina)
Prhko tijesto
  • malo maslaca i brašna za kalup za pečenje
  • 250 g glatkog brašna
  • 80 g šećera
  • 1 žumanjak
  • 125 g hladnog maslaca
  • 1 velika žlica hladne vode
Krema od sira i punjenje
  • 50 g grožđica
  • 2 velike žlice smeđeg ruma
  • 2 male jabuke
  • 5-6 velikih žlica soka od jabuka
  • 1 velika žlica šećera
  • ½ male žlice cimeta
  • 500 g svježeg, kremastog sira
  • 75 g creme fraiche
  • 5  velikih žlica ulja
  • 100 g šećera
  • ½ mahune od vanilije
  • naribana korica od ½ limuna
  • 1 velika žlica pudinga od vanilije
  • 1 cijelo jaje (M)
  • 1 žumanjak
Meringa
  • 2 bjelanjka
  • 75 g šećera
  • prstohvat soli
Priprema
Prhko tijesto

Kalup za muffine premazati maslacem i lagano posuti brašnom. Pomiješati brašno i šećer. Odvojiti bjelanjak od žumanjka i spremiti ga u hladnjak za meringu. Žumanjak zajedno s maslacem narezanim na komadiće i vodom dodati brašnu i umijesiti glatko tijesto. Umotati u samoprijanjajuću foliju i ostaviti u hladnjaku ca. 1 sat da miruje. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati tanko tijesto i okruglim obručem ᴓ 9 cm izrezati 12 krugova. Krugove od tijesta položiti u kalupe, malo prstima formirati donju koru i zidove od tortica te ostaviti još ca. 30 minuta u hladnjaku.

Krema od sira i punjenje

Grožđice preliti rumom. Jabuke oprati, oguliti i narezati na male kockice. Sok od jabuka, jednu žlicu šećera i cimet prokuhati. Dodati jabuke i lagano kuhati oko 5 minuta. Na kraju umiješati grožđice i ostaviti da se ohladi. Sok procijediti.

Sir i creme fraiche zajedno s uljem, 100g šećera, unutrašnjosti pola mahune vanilije, koricom od limuna i prahom od pudinga od vanilije, pjenjačom sjediniti u glatku masu. Umiješati jedno cijelo jaje i žumanjak od drugog jajeta. Bjelanjak spremiti s prethodnim u hladnjak za meringu. U svaku košaricu od prhkog tijesta staviti malo kreme od sira, potom malo punjenja od jabuka, malo kreme, jabuka i na kraju završiti s kremom od jabuka. Pećnicu zagrijati na 180°C i kolačiće peći ca. 30 minuta. Ostaviti da se ohlade i pažljivo ih izvaditi iz kalupa.

Meringa

Bjelanjke i sol miksati u čvrsti snijeg i pritom polagano dodavati šećer. Meringu puniti u slastičarsku vrećicu sa zvjezdanim nastavkom i dekorativno raspodijeliti po kolačićima. Meringu po želji flambirati.

Fotografije: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.