Jednostavnost koja osvaja: tisuću listića čistog savršenstva

Lorena Mihelčić s bloga Daj kolačić ponovno osvaja svojim predivnim mille feuilleom od vanilije i jagoda – tako jednostavnim kolačem koji donosi proljeće.

Sastojci
Krema
  • 2 žumanjka
  • 200 ml punomasnog mlijeka
  • mahuna vanilije (ili bourbon šećer)
  • 20 g gustina
  • 65 g šećera
  • 2 lista želatine
  • 140 g mascaarpone sira
  • 150 ml srednje tučenog šlaga (mliječno)
I još
  • dva pakiranja već razvaljanog lisnatog tijesta
  • jagode (ili voće po želji)
Priprema
Krema

Najprije kuhajte kremu na način da žumanjke pomiješate s malo mlijeka, vanilijom, gustinom i šećerom. Ostatak mlijeka zagrijte u lončiću skoro do vrenja pa u tankom mlazu dodajte žumanjcima cijelo vrijeme miješajući da se ne skuhaju. Morate ih temperirati da ne biste dobili kajganu. Zatim vratite sve u lonac i kuhajte kao obični puding. U vruće dodajte namočenu i ocijeđenu želatinu i dobro sjedinite pa stavite u posudu i prekrijte prijanjajućom folijom da se ohladi.

Kada vam se krema ohladila, izmiksajte ju da postane kremasta, pa u nju dodajte mascarpone sir i na kraju špatulom lagano umiješajte tučeni šlag. Nemojte previše istući šlag jer se neće moći lijepo sjediniti sa smjesom. Nekako je najbolje kada dobije čvrstoću, ali ne kada ostaje na metlicama miksera. Tako uvijek radim mousseve i ostale kreme.

Tijesto

Lisnato tijesto izrezujte na oblik koji želite ili ga ispecite cijelog. Pekla sam na obrnutoj strani lima za pečenje na način da sam ga obložila papirom za pečenje, pa posula šećerom u prahu i na njega stavila tijesto. Zatim sam i gornju površinu posula šećerom pa prekrila još jednim papirom za pečenje i stavimo lim gore kako se tijesto ne bi previše diglo i izvrnulo. To lisnato vodi neku svoju politiku uvijek, stoga ga morate “obuzdati”.

Pecite na 180 stupnjeva dok se ne karamelizira. Pazite da ne izgori jer se to zbilja brzo desi. Pekla sam oko 15 minuta.

Jagode

Za jagode sam se premišljala da li da napravim džem ili preljev, no na kraju sam ih brzinski samo nasjeckala i posula s malo šećera da puste svoj sok. Što duže stoje puštaju više soka, a ostaju fini komadići. Tom sam smjesom punila tortice u sredini između kreme.

Slaganje

Za svaki kolačić će vam biti potrebna tri sloja lisnatog i dva sloja kreme i jagoda, pa si podijelite to prije nego počnete raditi da bude lakše. Uzmite jednu koru lisnatog, u krug istisnite kremu od vanilije i pustite prazni prostor između. U njega ćete žličicom staviti nasjeckane jagode. Poklopite drugom korom i ponovite postupak. Zadnju koru samo pospite šećerom u prahu i stavite hladiti da se krema stisne.

Fotografije: Daj kolačić

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.