• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Tart od lisnatog tijesta s marelicama

Tart od lisnatog tijesta s marelicama

Slatkopedija 04 kol 2020 Recept dana Leave a comment

Recept za pravu ljetnu slasticu u kojoj se u glavnoj ulozi nalaze marelice poslale su nam sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.

Sastojci
  • 275 g lisnatog tijesta (iz hladnjaka)
  • 1 jaje (M)
  • 400 – 450 g marelica
  • 3 velike žlice tekućeg meda
  • 75 ml soka od limuna
  • 200 g svježeg kremastog sira
  • 125 ml slatkog vrhnja
  • 2 vanilin šećera
  • 1 velika žlica šećera u prahu
  • 1 velika žlica sezama
I još
  • svježi listići mente za dekoraciju
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema

Pećnicu zagrijati na 210°C. Od lisnatog tijesta izrezati podlogu ca. 35 x 15 cm i staviti je na lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Od ostatka tijesta izrezati više trakica širine ca. 1,5 – 2 cm i dvije po dvije isplesti kao rub za tart. Cijelu podlogu za tart premazati jajetom, formirati rub od pletenica od tijesta te i njega premazati jajetom i posuti sezamom. Podlogu od tarta nožem uzduž i popreko zarezati, da se ne podigne previše kod pečenja (ako se i podigne, rukom lagano pritisnuti poslije pečenja). Tart peći ca. 15-20 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.

Marelice oprati, prepoloviti, izvaditi koštice i narezati na četvrtine. Ako želite i kožicu oguliti, prije nego ih prepolovite, zarežite kožicu na više mjesta, prelijte kipućom vodom, ostavite 2-3 minute da stoji, ocijedite vodu i ogulite marelice. Napravite marinadu od 2 velike žlice meda i 60 ml soka od limuna, prelijte preko narezanih marelica i ostavite poklopljeno da stoji najmanje 10 minuta.

Svježi sir pomiješati s vanilin šećerom, šećerom u prahu i ostatkom soka od limuna. Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti snijeg i umiješati u sir. Kremu namazati na podlogu od tarta i raspodijeliti marinirane marelice (prethodno ocijediti marinadu ).  Ostatak meda pokapati po marelicama, dekorirati listićima svježe mente i lagano posuti šećerom u prahu.

Fotografije: Feeding Art

feeding art inga i lily bašić lisnato tijesto marelice recept dana slatki recept tart 2020-08-04
Tags feeding art inga i lily bašić lisnato tijesto marelice recept dana slatki recept tart

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Pita od limete koja se ne peče

Sljedeći članak :

Pazinski cukerančić dobio posebno pakiranje

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!