• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatke tajne»Slatkopedijin veliki vodič kroz slatka tijesta

Slatkopedijin veliki vodič kroz slatka tijesta

Ana Brkanlić 17 kol 2017 Slatke tajne Leave a comment

 

Brašno, jaja, voda i masnoća četiri su osnovna sastojka za pripremu najraznovrsnijih slastica. Njihov omjer određuje vrstu tijesta, a samim time i okus i teksturu slastice. Iako su varijacije na temu bezbrojne, Slatkopedija vam danas donosi pregled tijesta koja se najčešće koriste u slastičarstvu.

 

Prhko tijesto

Prhko tijesto (franc. pâte brisée) je tijesto koje u sebi sadrži veliki postotak masnoće. Idealno prhko tijesto mora biti hrskavo i topiti se u ustima. Ono ne raste prilikom pečenja jer ne sadrži prašak za pecivo ili kvasac. Prhko tijesto priprema se u omjeru 2:1 – dva dijela brašna na jedan dio masnoće. Za izradu slastica (pita, tartova, quichea i keksa) koristi se tijesto s dodatkom šećera (franc. pâte sucrée) u omjeru temeljnih sastojaka 1:2:3 – jedan dio šećera, dva dijela masnoće te tri dijela brašna. Pročitajte i naše savjete za uspješnu izradu prhkog tijesta.

Keksi od prhkog tijesta
Dizano tijesto

Dizano tijesto je ono tijesto koje uz brašno sadrži i kvasac. Pod djelovanjem kvaščevih gljivica, koje u tekućini (mlijeko ili voda s eventualnim dodatkom šećera) na odgovarajućoj temperaturi ispuštaju ugljični dioksid, tijesto dobiva na volumenu i postaje rupičasto. Dizano tijesto mijesi se rukama pa se zatim ostavi na toplom mjestu da udvostruči obujam. Tada se premijesi i oblikuje. Od dizanog tijesta pripremaju se slastice poput orahnjače, makovnjače, pince (sirnice) ili kifle, a od verzije s nešto više tekućine pripremaju se krafne i kuglofi.

Biskvit

Biskvit je tijesto koje je osnova gotovo svakog kolača ili torte. Temeljni sastojci za biskvit su brašno, šećer, maslac (ili neki drugi oblik masti), jaja i prašak za pecivo. Za pripremu biskvita, jaja se najčešće razdvajaju na bjelanjak i žutanjak i zasebno mute. No, omjer sastojaka kao i dodaci poput čokolade, voća i orašastih plodova potpuna su sloboda slastičara.

Lijevano tijesto

Slastice poput palačinki, vafli, drobljenaca i zlevanki pripremaju se s lijevanim tijestom. Ovo tijesto spravlja se od brašna, jaja i vode ili mlijeka, a masnoća i šećer se mogu i ne moraju koristiti. Ne sadrži kvasac, ali može sadržavati neki drugi sastojak koji pomaže dizanju tijesta poput sobe bikarbone ili praška za pecivo. Struktura mu je najčešće rijetka i ne da se mijesiti rukama.

Palačinke od lijevanog tijesta
Vučeno tijesto

Vučeno tijesto jedno je od onih tijesta čija priprema zahtjeva iskustvo i vještinu. Ovo tijesto koristi se za izradu štrudli, bureka i baklava, a mora biti toliko tanko izvučeno da se kroz njega vidi, no ne smije pucati.

Priprema vučenog tijesta prava je znanost pa neki savjeti kažu da je za pripremu važna i temperatura prostorije: najbolje ga je pripremati u toploj prostoriji bez propuha. Ovo tijesto sastoji se od brašna, malo soli, malo masnoće i vode. Nakon dužeg miješenja i odmaranja, tijesto se rukama razvlači u koru te zatim puni raznim nadjevima.

Kuhano tijesto ili choux

Choux tijesto (franc. pâte a choux) osnova je brojnih slastica, poput francuskih profiterola i eklera, španjolskih churrosa i orijentalnih tulumbi. Sastoji se od maslaca, vode, jaja i brašna. Voda i maslac se zakuhaju, a zatim se doda brašno i kuha još nekoliko minuta. Kada se smjesa ohladi, dodaju se jaja, a nedostatak praška za pecivo nadomjesti se pečenjem i velikom količinom vlage koja se pritom stvara. Nakon kuhanja, tijesto se formira i opet termički obrađuje, to jest peče ili prži u ulju.

Princes krafne od kuhanog tijesta
Lisnato tijesto

Lisnato tijesto je tijesto pripremljeno bez šećera, prepoznatljive je slojevite strukture i bogato je masnoćom. Sastoji se od brašna, masnoće, malo soli i vode. Priprema lisnatog tijesta je zahtjevna i dugo traje. Tijesto se uvijek iznova preklapa i valja, kako bi se stvorili slojevi tijesta povezani tankim listićima maslaca. Iz tog razloga mnogi se odlučuju za kupnju unaprijed pripremljenog lisnatog tijesta.

Krumpirovo tijesto

Tijesto koje se koristi za pripremu tradicionalnih knedli sa raznim voćem, ali i raznih drugih valjušaka, kao glavni sastojak ima kuhani protisnuti krumpir. Krumpiru se zatim dodaju jaja i brašno, dok se smjesa ne poveže u tijesto.

Knedle s marelicama od krumpirova tijesta

Fotografije: Pixabay

choux tijesto dizano tijesto krumpirovo tijesto lijevano tijesto prhko tijesto savjeti slatke tajne vodič 2017-08-17
Tags choux tijesto dizano tijesto krumpirovo tijesto lijevano tijesto prhko tijesto savjeti slatke tajne vodič

Autori

napisala : Ana Brkanlić
Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.
Prethodni članak :

Dvadeseto izdanje Kriških oblizeka

Sljedeći članak :

Sladoled od breskve i lavande

Povezani članci

TikTokom kruži novi viralni hit: evo kako jednostavno spremiti ostatke torte

TikTokom kruži novi viralni hit: evo kako jednostavno spremiti ostatke torte

Mirjana Bošković Smrekar 16 tra 2023
Jaja su sve skuplja: evo čime ih zamijeniti u slatkim receptima

Jaja su sve skuplja: evo čime ih zamijeniti u slatkim receptima

Mirjana Bošković Smrekar 08 tra 2023
Od ušiju ili repa: evo kako ljudi najčešće jedu čokoladnog zeca

Od ušiju ili repa: evo kako ljudi najčešće jedu čokoladnog zeca

Mirjana Bošković Smrekar 07 tra 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!