Choux tijesto: dvostruko pečeno tijesto

Choux tijesto osnova je francuskih slastica poput profiterola i eklera, španjolskih churrosa i orijentalnih tulumbi.

Choux tijesto, često nazivano i dvostruko pečeno tijesto, tijesto je koje se dva puta kuha. Hrskavo izvana, a meko iznutra, bez njega nema karakterističnih francuskih slastica poput profiterola i eklera, španjolskih churrosa i čak orijentalnih tulumbi. Svoje korijene tijesto vuče iz renesansne Firence i slastičara Katarine de Medici, a ime choux (čit. šu, u prijevodu kupus) ili pâte à choux dobilo je budući da su se od tijesta pravila peciva koja nalikuju na kupus.

Ovo se tijesto sastoji samo od maslaca, vode, jaja i brašna. Voda i maslac se zakuhaju, a zatim se doda brašno i kuha još nekoliko minuta. Kada se smjesa ohladi, dodaju se jaja, a nedostatak praška za pecivo nadomjesti se pečenjem i velikom količinom vlage koja se pritom stvara. Tijesto se zatim slastičarskom vrećicom istiskuje na pleh u željenom obliku, peče (ili, kao kod churrosa, prži u ulju) i puni kremom.

Jedna od najpoznatijih slastica spravljenih od choux tijesta svakako su profiteroli, male kuglice punjene najčešće slastičarkom kremom i prelivene čokoladom. Profiterol se može spraviti i u nešto većim dimenzijama, nakon pečenja presjeći te puniti kremom i tako postati princes krafna.

Treba spomenuti i poznati ekler (éclair). Nastao je u Francuskoj u 19. stoljeću, a za spravljanje eklera tijesto se istisne u prepoznatljivom duguljastom obliku, nakon pečenja uzdužno prereže pa puni različitim punjenjima i zalije sjajnom čokoladnom glazurom. Za tulumbe se, nakon prženja, choux tijesto namoči u bogatoj agdi, a španjolski se churrosi nakon prženja posipaju šećerom u prahu.

Fotografije: Pixabay

Ana Brkanlić
Ana Brkanlić

Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.