Prhko tijesto – kako ga pripremiti?

Prhko tijesto često predstavlja veliki problem početnicima u kuhinji, stoga vam mi danas donosimo prvi dio korisnih savjeta za uspješnu izradu prhkog tijesta.

Prhko tijesto je tijesto koje u sebi sadrži veliki postotak masnoće. Od njega se izrađuju pite s različitim nadjevima i razni prhki kolačići i peciva. Idealno prhko tijesto mora biti hrskavo i topiti se u ustima. Ključ uspjeha prhkog tijesta leži u omjeru  temeljnih sastojaka 1:2:3 – jedan dio šećera, dva dijela masnoće te  tri dijela brašna. U temeljnom receptu za prhko tijesto ne dodaju se jaja, ali ponekad se mogu dodati jer se onda lakše rukuje tijestom. Također može se dodati hladna voda, mlijeko ili rum.

Pri izradi prhkog tijesta važno je koristiti hladni maslac narezan na kockice ili listiće. Preporučuje se prije početka izrade tijesta šećer i brašno kratko ohladiti. Nije preporučljivo koristiti margarin niti biljne masti. Ukoliko nemate maslaca, možete se poslužiti maslinovim uljem ili svinjskom masti. Za izradu se može koristiti i oštro i glatko brašno koje je važno prosijati kako bi se omogućilo da među čestice uđe zrak koji povećava prhkost. U tijesto se može dodati i različite začine, npr. cimet, vaniliju, muškatni oraščić, đumbir, itd. Budući da sol pojačava okuse preporučljivo je dodati prstohvat soli.

Tijesto se ne smije previše mijesiti jer zbog djelovanja topline na smjesu nastaje žilavo, pretvrdo tijesto. Prvo se izmiješaju svi suhi sastojci, a onda se u njih dodaje maslac. U početku će tijesto djelovati suho dok se svi sastojci ne izmiješaju.

Nakon što se zamijesi tijesto potrebno ga je zamotati u prozirnu foliju te staviti u hladnjak na nekoliko sati. Također tijesto se nakon valjanja i izrezivanja, a prije pečenja može u kalupu ili plehu staviti još malo na hlađenje. Na taj se način umanjuje mogućnost skupljanja tijesta pri pečenju. Ohlađeno tijesto potrebno je kratko premjesiti prije valjanja na pobrašnjenoj podlozi. Važno je da i podloga na kojoj se valja tijesto bude hladna te da se nalazi podalje od izvora topline.

Prilikom valjanja tijesta potrebno ga je valjati brzim potezima valjkom. Kako bi se dobio krug prilikom valjanja potrebno je prvo valjati  u jednom smjeru, zatim okrenuti za četvrtinu kruga i razvaljati te ponavljati radnju dok se ne dobije ravnomjeran oblik.

Svježe ispečeno tijesto vrlo lako puca pa je njime potrebno oprezno rukovati. Važno ga je odmah izvaditi iz lima ili kalupa u kojem se peklo jer ukoliko ostane do hlađenja masnoća iz tijesta će se čvrsto zalijepiti za podlogu.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published.