S freske do stola – srednjoškolski projekt „Jela s likovnih djela“

U sklopu ovog projekta učenici su izradili i pandešpanju na tradicionalni i moderni način.

Projekt strukovne škole Eugen Kumičić iz Rovinja – Jela s likovnih djela nastao je kao odgovor na natječaj Ministarstva turizma na koji se Strukovna škola prijavila u školskoj godini 2017./2018. Voditeljice projekta bile su Tanja Ranić Rovis i Marija Orbanić, a mentorica slatkih jela Silvia Cah.

Polazište ovog istraživanja su jela koja se nalaze na likovnim freskama, a projekt spaja kulturu, turizam i gastronomiju pokušavajući odgovoriti na pitanje novog turističkog proizvoda.

U suradnji s Muzejom grada Rovinja, odnosno kustosom Damirom Matoševićem, uz potporu Porečko-pulske biskupije, učenici su sa svojim voditeljicama posjetili pet crkvica: crkvu sv. Duha u Balama, crkvu sv. Trojstva u Žminju, crkvu sv. Barnaba u Vižinadi, crkvu sv. Marije u Bermu i crkvu sv. Jakova u Bačvama, koje među ostalim, imaju i scenu Posljednje večere, odnosno hrane na trpezi.

Nakon provedenih istraživanja i predavanja, učenici su uz mentora Tihomira Horvata, stručnog učitelja kuharstva,  pripremili hranu s fresaka i to na dva načina: tradicionalno te reinterpretirano nakon čega su pripremljenu hranu servirali i fotografirali.

Od slatkih jela učenici su pripremili starinsku pandešpanju (biskvitni kolač) od domaćih jaja kako bi bio žut i modernu pandešpanju s kremom od kravlje skute. Dvije su učenice aktivno izrađivale ove slastice i to Tatjana Čeh (3.d) koja je pripremila starinsku pandešpanju i Tea Pokos (2.d) koja je izradila modernu pandešpanju.

Ono što čini razliku između starinske i moderne pandešpanje koje su izrađene su sitno iskosani listići mente u modernoj verziji. Pandešpanje su rađene po najklasičnijem receptu, starom sto i jednu godinu, koji su dobili od jedne gospđe iz Kanfara.

Fotografije fresaka i fotografije hrane spojene su u kratkoj kuharici „Jela s likovnih djela (freske na pijatu)“ koja nudi kartu istraženih lokaliteta, fotografiju crkve, freske te njeno opredmećenje u obliku pripremljenog jela. Uz fotografije jela dostupan je i recept na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku. Kuharica je izdana u naknadi od 500 komada te podijeljena turističkim zajednicama Istarske županije kao novi suvenir.

Posljednja etapa istraživanja hrane s likovnih djela bila je prezentacija i degustacija spravljenih jela koja se održala u rujnu 2018.  ispred crkve Sv. Duha u Balama.

Fotografije: Tanja Ranić Rovis

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.