Pita od jabuka u čokoladnom izdanju: počastite se i vi ovom divnom slasticom

Na blogu Pregacha autorice Irene Gavran našli smo recept za čokoladnu pitu s jabukama koja nas je odmah osvojila.

Sastojci
(za kalup dimenzija 20 x 30 cm)
Posip
  • 130 g glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 10 g tamnog kakaa
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g hladnog maslaca
Fil od jabuka
  • 5 manjih jabuka
  • 25 g maslaca
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • ½ žličice cimeta
Biskvit
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 140 g glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 10 g tamnog kakaa
  • 1 veća žlica mlijeka
I još
  • šećer u prahu
Priprema
Posip

Prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao, dodajte šećer pa hladni maslac narezan na manje kockice. Trljajte maslac u suhe sastojke dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama. Ne treba to biti ništa fino, ali neka vam brašno postane mokro i obloženo maslacem. Smjesu ostavite u hladnjaku dok radite ostalo.

Fil od jabuka

Ogulite i očistite jabuke pa ih narežite na sitne kockice. U dublju tavu stavite maslac da se otopi, pa dodajte narezane jabuke, smeđi šećer i cimet. Pirjajte ih dok ne omekšaju. Kad su gotove, ostavite ih sa strane dok pravite biskvit.

Biskvit

Miksajte omekšali maslac sa šećerom dok ne postane kremast. Dodajte jaje i miksate sve dok se ne ukomponira u smjesu. Dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao pa sjedinite na kraju žlicu mlijeka. Izradite mikserom kratko.

Slaganje

Lim za pečenje dimenzija 20 x 30 cm obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijete na 180 stupnjeva. Biskvit lagano razmažite po papiru za pečenje (najbrže ide mokrom žlicom ili onom špatulom za ravnanje). Na biskvit rasporedite jabuke, tako da ih rasporedite po cijeloj površini. Na kraju rasporedite (razmrvite) posip po sloju do jabuka. Stavite peći 40 minuta.

Izvadite iz pećnice, ohladite i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Fotografije: Pregacha

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.