Irena Gavran: „Moja slatka priča krenula je s neuspješnim muffinima“

Autorica bloga Pregacha za naš je portal otkrila koji su bili njezini prvi, ne baš uspješni, slatki eksperimenti, ali i krije li neke slatke planove za budućnost.

Broj Slatkopedijinih suradnika iz mjeseca u mjesec raste. Tako se u listopadu našoj slatkoj družini pridružila i Irena Gavran, autorica bloga Pregacha, čije ste slatke kreacije zasigurno već primijetili na društvenim mrežama.

Samo letimični pregled njezinog bloga otkriva veliki broj neodoljivih slastica i to, kako sama Irena kaže, i tradicionalnih i modernih jer podjednako uživa u pripremi i jednih i drugih.

Koja je njezin omiljeni sastojak te tko mora isprobati sve slastice prije objave na blogu, kao i kako je od neuspješnih muffina došla do uspješnog bloga, saznajte u nastavku intervjua.

Kada je započela vaša blogerska priča i jeste li se sami odlučili pridružiti blogerskoj zajednici ili vas je netko na to potaknuo?

Nekako spontano je to došlo kroz razgovor s prijateljima i radnim kolegama. Kako bih napravila mali kutak za nas koji razmjenjujemo recepte pa da nam je sve na jednom mjestu. Ni pomislila nisam da će to prerasti u ovako nešto prekrasno.

Zašto ste svoj blog nazvali baš Pregacha?

Jer se na mojoj pregači uvijek vidi sav kreativni nered. Sve engleske inačice za ime su mi bile zauzete, pa je ovo mužu palo na pamet. Dvoumila sam se , ali mislim da sam na kraju odabrala ispravno.

U opisu bloga pišete da će podjednako biti zastupljena i slatka jela, iako više volite eksperimentirati s kolačima. Koji je vaš najslađi eksperiment do sada?

Mislim da je to torta s višnjama i čokoladom. Sastoji se od 4 elemenata koji se savršeno upotpunjuju. Obožavamo ju!!!

Sjećate li se svojih početaka u pečenju kolača? Kada ste ispekli svoj prvi kolač i koji je to kolač bio?

Krenulo je s neuspješnim muffinima, manje neuspješnim palačinkama, keksićima. Klasika, s čim većina ljudi počinje. Ali nijedan neuspjeh me nije pokolebao da probam opet i opet dok ne budem zadovoljna.

Koliko često pripremate slastice i odakle crpite inspiracije za svoje recepte?

Moji kod kuće su veeeliki sladokusci. I gledam da im bar jednom tjedno napravim nešto. Inspiracija su kulinarski časopisi, blogovi, kuharice. Stvarno je sve to danas dosta dostupno pa iskorištavam maksimum tih blagodati.

Koji su vam najdraži sastojci za pripremu slastica? Postoje li neki koje izbjegavate?

Čokolada!!! Nemam nešto striktno što izbjegavam, ali ne koristim namirnice koje ne volim, npr. marcipan.

Jeste li skloniji pripremi tradicionalnih ili modernih slastica? Koja je „najegzotičnija“ slastica koju ste dosad pripremili?

Podjednako volim i jedno i drugo. Pa nije nešto egozotčna, ali tart s musseom od krušaka mi je jedna od najdražih slastica koje sam napravila.

Recepti na vašem blogu uvijek su popraćeni i divnim fotografijama. Koliko vremena ulažete u fotografiju i kako izgleda taj kreativni proces smišljanja same postave jela za fotografiju?

Hvala vam puno na komplimentu. U zadnje vrijeme čak i više uživam u fotografiji nego u smišljanju recepata. Ako već u glavi imam otprilike scenu kako želim da to izgleda i koje propse ću koristiti, onda to ide glatko. No ako radim sve bez neke vizije, onda potraje i par sati. U prosjeku oko 2 sata.

Tko mora probati slastice prije nego što budu objavljene na blogu (imate li neki svoj mail stručni žiri)?

Da, da, imam! Muž, šogi i prijateljica su probali sve što je objavljeno i neobjavljeno.

Imam dosta povjerenja u njihov ukus.

Vi ste relativno novo ime u hrvatskom gastro blogerskom svijetu. Kako vi ocjenjujete našu gastro scenu?

Meni je ona odlična. Puno predivnih ljudi, vječna su inspiracija i uzori.

Imate li nekoga od kolega blogera čiji rad osobito cijenite?

Jako ih je puno! Al’ stvarno. Pogotovo sad nakon što sam i sama krenula tim vodama, pa sam postala svjesna koliko to vremena oduzima i koliko je to velika ljubav kad godinama ne odustaješ od toga. Od slatkog slađe, Začinjeno s ljubavlju, Darkova web kuharica, Like chocolate, Uvijek gladna su već godinama inspiracija. Mama drama, Food and mood, Ana’s baking chronicles su „mlađe“ snage koje obožavam.

Koji su vaši daljnji planovi s blogom – možemo li očekivati vašu kuharicu, vlastiti slatki kutak…?

Jao, u glavi je jako puno toga. Sve su to neke stvarčice o kojima svatko od nas pomalo mašta. Pa tako i ja. Još mi je rano pričati o tome, ali da postoje snovi, postoje. I sigurna sam da ćemo se radovati svi skupa kad dođe do toga.

Fotografije: Pregacha

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.