Pazinski cukerančić

Zahvaljujući LAG-u Središnja Istra, danas s vama dijelimo recept za jedinu istarsku slasticu koja je uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatskepazinski cukerančić.

Sastojci
  • 5 jaja
  • 2 prstohvata soli
  • 300 g šećera pomiješanog s vanilin šećerom
  • 25 do 50 g naribane korice limuna
  • 25 do 50 g naribane korice naranče
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 150 ml ulja
  • malo ruma
  • 100 ml mlijeka
  • 25 g amonijaka (amonijev karbonat)
  • 700 g brašna
I još
  • istarska malvazija
  • kristal šećer
Priprema

Umutimo jaja, sol, šećer i vanilin šećer u pjenastu smjesu. Dodamo naribanu koriculimuna i naranče.

Pjenastoj smjesi polako dodajemo maslac sobne temperature te ulje i rum.

Neprestano mi ješajući, u posudu s vrelim mlijekom dodamo amonijak da se stvori pjena koju zatim umiješamo u brašno. Potom dodajemo smjesu s jajima i šećerom te zamijesimo tijesto.

Tako pripremljeno tijesto pustimo da odstoji minimalno dva sata nakon čega oblikujemo cukerančiće u njihov specifični oblik.

Oblikovane cukerančiće pečemo 8-10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180-200⁰C, odnosno dok ne porumene.

Ohlađene cukerančiće umačemo u istarsko bijelo vino (malvazija) te u kristal šećer.

Prije konzumiranja, cukerančiće pustimo da odstoje nekoliko sati, odnosno dok se ne posuše.

Fotografije: LAG Središnja Istra

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.