• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Pazinski cukerančić

Pazinski cukerančić

Slatkopedija 20 kol 2020 Recept dana Leave a comment

Zahvaljujući LAG-u Središnja Istra, danas s vama dijelimo recept za jedinu istarsku slasticu koja je uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske – pazinski cukerančić.

Sastojci
  • 5 jaja
  • 2 prstohvata soli
  • 300 g šećera pomiješanog s vanilin šećerom
  • 25 do 50 g naribane korice limuna
  • 25 do 50 g naribane korice naranče
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 150 ml ulja
  • malo ruma
  • 100 ml mlijeka
  • 25 g amonijaka (amonijev karbonat)
  • 700 g brašna
I još
  • istarska malvazija
  • kristal šećer
Priprema

Umutimo jaja, sol, šećer i vanilin šećer u pjenastu smjesu. Dodamo naribanu koriculimuna i naranče.

Pjenastoj smjesi polako dodajemo maslac sobne temperature te ulje i rum.

Neprestano mi ješajući, u posudu s vrelim mlijekom dodamo amonijak da se stvori pjena koju zatim umiješamo u brašno. Potom dodajemo smjesu s jajima i šećerom te zamijesimo tijesto.

Tako pripremljeno tijesto pustimo da odstoji minimalno dva sata nakon čega oblikujemo cukerančiće u njihov specifični oblik.

Oblikovane cukerančiće pečemo 8-10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180-200⁰C, odnosno dok ne porumene.

Ohlađene cukerančiće umačemo u istarsko bijelo vino (malvazija) te u kristal šećer.

Prije konzumiranja, cukerančiće pustimo da odstoje nekoliko sati, odnosno dok se ne posuše.

Fotografije: LAG Središnja Istra

istra naše slastice pazin pazinski cukerančić recept dana slatka baština slatki recept zaštićene slastice 2020-08-20
Tags istra naše slastice pazin pazinski cukerančić recept dana slatka baština slatki recept zaštićene slastice

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Čokoladni snijeg: kvar u tvornici čokolade uzrokovao nesvakidašnju pojavu u Švicarskoj

Sljedeći članak :

Mijenjaju se trendovi: predviđa se snažni rast tržišta veganskih sladoleda

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!